ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2013 19:43:24

Pravice se tříští

Pravice se tříští

V nedávné době uveřejnila média bleskový sociologický průzkum agentury TNS Aisa, který se týkal předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Pro mě se jedná o novou agenturu, a tak je potřeba brát výzkumná data s rezervou. Bude nutné si počkat na šetřen

Ve výše uvedeném výzkumu se začíná ukazovat, jak je naše politická scéna rozhádaná a volič sám často neví, koho má volit. Tento fakt se projevuje zejména v pravicové části politického spektra. Podle zveřejněného výzkumu by volby do Poslanecké sněmovny vyhrála ČSSD, následována KSČM, TOP 09 a ODS.

Do Sněmovny by proniklo i několik menších stran a hnutí. Mezi nimi například hnutí ANO 2011, Úsvit přímé demokracie, SPOZ a Strana zelených. Na hranici volitelnosti by zůstalo KDU – ČSL. Všechna tato hnutí ubírají hlasy zejména ODS, které inkriminovaný výzkum připisuje zisk kolem 9 %, což je nejhorší výsledek ve volebních průzkumech od doby jejího vzniku. Takhle špatně na tom nebyla ani v roce 1998, tedy rok po skandálu s jejím financováním a tzv. „Sarajevském atentátu“ na jejího tehdejšího šéfa Václava Klause.

Velice zajímavé je však tvrzení agentury, že by k volebním urnám mohlo přijít až 70 % dotázaných respondentů. Takhle vysoké číslo ukazuje na fakt, že společnost je hodně znechucena politikou a chce změnu. Stále se však přesně neví, kdo předčasné volby vyhraje. Na prvním místě v preferencích sice stále kraluje sociální demokracie, ta se však začíná zmítat v krizi, a to jak vnější, tak vnitřní. Z vnějšku na sociální demokracii působí prezident Miloš Zeman a hnutí SPOZ a de facto tak, dle mého názoru, vrací sociálním demokratům prezidentskou volbu roku 2003, kdy ho vlastní lidé při tajné volbě proti Václavu Klausovi lidově řečeno „zařízli“. Z vlastních řad je strana ohrožována jednak prozemanovským křídlem a také řadou trestních oznámení na složení kandidátek. Sociální demokracie tak hledá vnitřního nepřítele.

Společnost si však žádá stabilní politickou stranu, která se, pokud možno, bude zabývat jejich problémy a předloží řešení oněch problémů. Právě KSČM tyto věci nabízí, stejně jako alternativu k současnému kapitalistickému systému. Nabízí sociálně spravedlivou společnost a trvale udržitelný rozvoj – socialismus. Společnost si po skandálech pravicové politiky přeje stabilitu a základní ekonomické a sociální jistoty.

Říjnové předčasné volby do Poslanecké sněmovny rozhodnou, kam se naše společnost vydá. Je jen a jen na ní, zda vyzvedne levicové hodnoty - solidaritu a lidství, nebo opět zvolí pravicovou propast a šetření k prosperitě. Osobně věřím, že po volbách nakročíme k levicové společnosti.

Bc. Jan Klán, kandidát KSČM pro volby do PS PČR ve Středočeském kraji

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama