ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2013 18:32:05

Kosmický výzkum dává příležitost pro české firmy

Kosmický výzkum dává příležitost pro české firmy

Rok od přesunutí sídla Evropské agentury pro družicovou navigaci (GSA) do Prahy přijel premiér Jiří Rusnok na návštěvu a setkání s vedením této významné evropské instituce.

Předseda vlády si spolu s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem prohlédl sídlo agentury. Vedení GSA v čele s ředitelem Carlo des Doridesem je seznámilo se současným fungováním kosmického výzkumu.

„Česká republika se snaží pro působení GSA vytvořit co nejlepší podmínky. Může také nabídnout rozvinutou infrastrukturu v oblasti technického vysokého školství a tradici v oboru kosmického průmyslu a satelitních technologií sahající do 70. let,“ řekl po jednání premiér.

Podle předsedy vlády přesun Evropské agentury pro družicovou navigaci do Prahy probíhá úspěšně a volba hlavního města České republiky jako sídla pro tuto instituci spravující systém Galileo byla správná.

„Cílem vlády je, aby i ČR dokázala plně využít příležitosti, které přítomnost GSA v Praze pro české hospodářství a výzkumná pracoviště vytváří. Věřím, že představuje impuls pro český kosmický průmysl, zvýší šance českých firem podílet se na evropských kosmických projektech a přiláká do ČR nové technologické firmy,“ vysvětlil premiér.

Aktivity v oblasti kosmického průmyslu přispějí k rozvoji malého a středního podnikání v ČR v oborech s vysokou přidanou hodnotou, posílí image českého průmyslu a otevřou nové příležitosti pro mezinárodní spolupráci a zahraniční investice.

„Máme řadu firem a pracovišť výzkumu a vývoje v oborech satelitních technologií, leteckého průmyslu, telekomunikací, nanotechnologií a informačních technologií, které se mohou do takových aktivit zapojit,“ dodal Jiří Rusnok. Česká vládní strategie konkurenceschopnosti právě kvůli možným příležitostem pro české firmy identifikuje kosmický průmysl jako jednu z perspektivních oblastí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama