ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2013 23:24:27

Snad nás OKD poučí, že by stát alespoň něco měl kontrolovat

Snad nás OKD poučí, že by stát alespoň něco měl kontrolovat

V posledních dnech se v souvislosti s problémy v OKD začíná mluvit i o obecnějším problému dotování ztrátových podniků ze strany státu. Je podle mě velmi složitá otázka, na kterou nelze odpovědět jednoznačně.

Na každý případ je třeba se podívat individuálně, ale v zájmu předvídatelnosti musí existovat i nějaká jednotná pravidla. 
Obecně vzato jsem proti bail-outům kohokoliv. Vezmeme-li si právě křiklavý příklad OKD, tak tam by si měl především pomoct sám pan Bakala. Ne přímo sobě, ale tomu obrovskému množství lidí, z jejichž potu a dřiny dokázal vydělat své majetky. Zcela souhlasím s vyjádřením Tomio Okamury, že Zdeněk Bakala vytáhl z firmy miliardy a lidem zbyla bída.
Zastávám ovšem také názor, že bylo velkou chybou ztrácet kontrolu nad tak strategickými společnostmi jakou je právě OKD. Stát by měl být součástí tržního prostředí ve strategických průmyslových odvětvích, i když někteří lidé tvrdí, že je nejhorší hospodář. Další privatizace státních podniků by byla obrovskou chybou a pevně věřím, že například u ČEZu k tomu nikdy nedojde. 
Mohli bychom takto postupovat jednotlivými sektory ekonomiky a přišli bychom na to, že například tím, že by stát vybudoval vlastní mobilní síť, tak jako ve Švédsku, bychom občanům mohli zajistit ústavou zaručené právo k použití internetu, samozřejmě v jakémsi rozumném režimu. Státní instituce by pak nemusely měsíčně posílat stovky milionům zahraničním majitelům českých operátorů, a tím jim vlastně generovat zisk. 
Rozumím tomu, že konzervativní jedinci budou nevěřícně kroutit hlavou. Ale vážení občané,rozhodně bychom nebyli jedinou zemí, kde to takto funguje. Inspirace v zahraničí se dá čerpat neomezeně, tak proč setrvávat na systému, kde se o fungování mluvit nedá. Poučme se konečně z chyb vlastních i těch ostatních a zkusme hledat nová řešení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama