ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.09.2013 11:07:42

Nadnárodní problémy vyžadují nadnárodní přístup a spojení sil

Nadnárodní problémy vyžadují nadnárodní přístup a spojení sil

Předseda vlády se v sobotu 21. září 2013 zúčastnil zahajovacího ceremoniálu EUCYS 2013, největší evropské soutěže pro mladé vědce, kde přednesl krátký projev.

Vážení hosté EUCYS,

považuji za ohromnou čest, že se Česká republika stala pořadatelem jubilejního 25. ročníku European Union Contest for Young Scientists.

Touha zkoumat a poznávat – typická lidská vlastnost – patřila vždy k hlavním motorům pokroku lidstva. V minulosti nebyla tato lidská přirozenost vždy doceněna. Byly dokonce i doby, kdy se stupňovaly snahy o její potlačení. Dnes, v 21. století, si v každé svobodné, demokratické společnosti plně uvědomují význam a důležitost vědeckého bádání a poznání.

Moderní státy mají omezené materiální i lidské zdroje. Ve většině případů již nemohou zvýšit výkon ekonomiky větším využíváním nerostných surovin nebo levné pracovní síly. Nové technologie, inovace ve smyslu technickém i organizačním, jako produkty efektivních investic do vzdělání, vědy a výzkumu, jsou možnými zdroji trvale udržitelného růstu.

Má-li si Česká republika stejně jako Evropská unie dlouhodobě zachovat globální konkurenceschopnost, musí vzdělání a vědu vnímat jako oblasti prioritní.

Přínos vědeckého bádání, výzkumu a vývoje pro kvalitu života je ohromný. Stejně patrný je ale i jejich vliv na způsob života. Objev vlastností penicilinu, vynález kontaktních čoček, mikročipu nebo internetu naprosto zásadním způsobem ovlivnili vývoj společnosti. Z uvedených důvodů se vědecké a badatelské profese řadí ve společenském žebříčku na nejvyšší příčky, což je zejména pro začínající vědce jistě potěšitelná zpráva.

Řada největších problémů společnosti, jako je změna klimatu, hledání udržitelných zdrojů energie, zajišťování pitné vody pro světovou populaci nebo boj s chorobami, si žádá řešení. Mladí lidé jsou schopni generovat nové metody, uplatňovat nové přístupy a netradiční způsoby myšlení, což může vést ke kýženému výsledku. Nadnárodní problémy vyžadují nadnárodní přístup a spojení sil!

Z těchto důvodů, z pozice předsedy vlády a předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace velmi vítám mezinárodní akci jako je tato. Věřím, že pomůže nejen přilákat další mladé lidi k vědě a výzkumu, ale i prohloubit mezinárodní spolupráci v oblasti. Pevně věřím, že v této otevřené, uvolněné a kreativní atmosféře vznikne základ pro další skvělé nápady, nové myšlenky a snad i partnerství.

Přeji Vám mnoho nezapomenutelných zážitků v našem krásném hlavním městě Praze.

Děkuji za vaši pozornost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama