ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2013 12:43:23

Veřejně prospěšné práce zaslouží respekt

Veřejně prospěšné práce zaslouží respekt

článek vyšel v aktuálním čísle měsíčníku STOP - informační zpravodaj Městské části Prahy 13




Veřejně prospěšné práce zaslouží respekt

Městská část Praha 13 uzavřela dne 29. května s Úřadem práce ČR Dohodu o vytvoření pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací a poskytnutí příspěvku, spolufinancovaného ze státního rozpočtu a Evropského sociálního fondu.

Projekt Veřejně prospěšné práce navazuje na úspěšně realizovaný Pilotní projekt pracovních příležitostí v rámci veřejně prospěšných prací a veřejné služby. Obě akce jsou v souladu se státní politikou zaměstnanosti. Cílem Prahy 13 je využít aktuální nabídku spolupráce Úřadu práce ČR ke zlepšení úklidu veřejných prostranství městské části. Na realizaci projektu se podílí odbor kancelář tajemníka, odbor životního prostředí, nábor uchazečů je konzultován se sociálním odborem. Bylo vytvořeno deset pracovních míst a od června letošního roku byl zahájen nábor pracovníků - uklízečů veřejných prostranství. Platové náklady včetně zákonných odvodů na jejich zdravotní a sociální pojištění refunduje městské části Úřad práce ČR. Pracovníci jsou delegováni z řad zájemců, kterým je úřadem práce nabídnuta možnost zaměstnání. Projekt tak umožňuje obnovit a získat pracovní návyky a může do určité míry fungovat i jako prevence nežádoucích sociálně patologických jevů, napomáhat integraci do společnosti a motivovat je k práci a k získání finančních prostředků prací, nikoli jen ze sociálních podpor.

Z pohledu naší městské části to znamená, že pracovníci veřejně prospěšných prací nyní pomáhají při úklidu nejvíce exponovaných míst Prahy 13. Řada z nich tak činila již v rámci zmíněného pilotního projektu a měli jsme s nimi dobré zkušenosti. Úklid se týká zejména okolí některých stanic metra, dětských hřišť, sportovišť a ve velké míře též cest pro pěší, parků a dalších míst k odpočinku.

Je chvályhodné, že tuto práci přijali i přesto, že finanční ohodnocení je jen o něco málo vyšší, než sociální dávky, které měli předtím. Jsou však bohužel velice často zaměňováni s pracovníky obecně prospěšných prací, kteří pracují za trest. A někteří spoluobčané jim to dávají náležitě najevo. Málokoho potěší, zejména pokud dělá svoji Veřejně prospěšné práce zaslouží respekt práci dobrovolně a je za ni rád, když se na něj hledí svrchu nebo posměšně. Bohužel, i s takovým postojem se veřejně prospěšně pracující setkávají. Na druhou stranu jsou naštěstí i lidé, kteří vidí přínos jejich práce a leckdy jim i poděkují. To je aspoň určitou satisfakcí za situace, kdy jiní lidé dělají opakovaně na stejných místech nepořádek a nestydí se odhodit plechovku či krabičku od cigaret přímo před člověka, který krátce předtím na daném místě uklidil.

Pokud bychom již dnes chtěli alespoň mírně bilancovat přínos veřejně prospěšných prací, dalo by se i na základě osobního rozhovoru říci, že většina zúčastněných vnímá svou činnost pozitivně. Jsou rádi, že mají práci a příjem, mají pocit prospěšnosti, sami cítí, že společnost i rodina na ně hledí lépe, což jim zvedá sebevědomí. Dovolím si apelovat na obyvatele městské části, aby si uvědomili, že do svízelné situace se může dostat každý. To, že se snaží tuto situaci řešit, je hodno uznání a ne opovržení. Jsem rád, že Úřad práce ČR projekt připravil a městská část má možnost se k němu připojit.

Aleš Mareček, zástupce starosty Praha 13

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama