Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.09.2013 17:45:33

70 % elektronických nákupních transakcí zhatí problémy s doručováním

70 % elektronických nákupních transakcí zhatí problémy s doručováním

Problémy související s doručovacími službami se jeví jako jedna z hlavních překážek rozvoje přeshraničního elektronického obchodu v rámci Evropské unie.

Alespoň  to tvrdí španělský europoslanec Pablo Arias Echeverría, který připravil návrh zprávy věnující se této problematice. Právě jeho zprávu měl dnes na pořadu svého jednání Výbor pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů Evropského parlamentu.

Význam elektronického obchodu nabývá rok od roku na svém významu. Podle českého europoslance Edvarda Kožušníka dosahuje elektronický obchod v EU jen v rozsahu B2C objemu 250 mld. EUR a celoevropsky vykazuje až desetiprocentní každoroční nárůst. „Meziroční nárůst přeshraničního elektronického obchodu se však zdaleka nepřibližuje míře růstu vnitrostátního elektronického obchodu,“ zdůraznil ekonomický význam projednávané tématiky Kožušník. Podle jeho španělského kolegy Arias Echeverría představují problémy související s doručováním, jako jsou například neočekávaně vysoké náklady na doručení nebo dlouhé doručovací lhůty, důvod pro nedokončení až 70 % on-line nákupních transakcí.

Podle europoslance Kožušníka má evropský trh přeshraničního elektronického obchodu v případě odstranění hlavní překážky v doručování a zjednodušení procesu reklamace a vrácení koupeného zboží potenciál až čtyřnásobného růstu.

Při projednávání ve výboru český europoslanec apeloval na své kolegy, aby se zdrželi kreativních legislativních návrhů pro řešení neutěšené situace v oblasti doručování. „V prvé řadě bychom měli vyvinout tlak na Komisi, aby začala důsledně vynucovat směrnici o službách na vnitřním trhu. Její nedostatečná aplikace a různá národní specifika a překážky ochranářského charakteru jsou hlavním důvodem, proč nedostatečně funguje trh s přeshraničním doručováním v elektronickém obchodu,“ uzavřel své vystoupení Kožušník.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama