ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.09.2013 21:18:43

Je skvělé, že je jižní Morava průkopníkem v inovacích.

Je skvělé, že je jižní Morava průkopníkem v inovacích.

V tomto týdnu pobýval u nás na jižní Moravě prezident Miloš Zeman a mě jako člověka pohybujícího se v průmyslu nejvíce zaujala jeho chvála našeho kraje v oblasti inovací a nových technologií.

 S hejtmanem Michalem Haškem se shodli, že Jihomoravský kraj je v tomto směru v České republice průkopníkem.

Já se s hejtmanem Haškem i prezidentem Zemanem určitě shoduji, že jižní Morava je kromě Prahy mezi regiony jedničkou v inovativních technologiích. Tento trend je správný a musí pokračovat jeho podpora a investice do této oblasti. 

Tady však naše shoda končí. Podle mě nelze oddělit ekonomické ukazatele a vybírat si jen ty, které se nám zrovna hodí. V tomto segmentu je zcela zásadním ukazatelem zaměstnanost mladých, protože právě oni by v těchto oblastech měli pracovat. Jenže v tomto kraji je nezaměstnanost mladých prakticky nejvyšší v celé republice.

Důvodů tohoto stavu je samozřejmě mnoho. Jakkoliv se v poslední době situace zlepšuje, stále ještě není tento druh průmyslu propojen s vysokým školstvím. Jenže kromě toho situaci zhoršuje třeba fakt, že si firmy najímají mnoho cizinců, kteří zde pak pracují místo našich lidí. Samozřejmě za tím může být ekonomická nezbytnost kvůli přehnaným nárokům našich absolventů, ale určitě se to musí prozkoumat důkladněji.

Množství pracovníků z balkánských zemí, nebo z Rumunska, je totiž opravdu vysoké. Nijak nezpochybňuji jejich kvality, obvykle se chovají slušně a jsou neobyčejně pracovití, ale nemůžeme přehlížet, že zde vedle nich máme naše mladé, kteří také hledají práci.

Je třeba se soustředit na propojení těchto společností se školami, a to nejen vysokými, ale i středními. Cestou inovací a nových technologií by se totiž mělo ubírat i střední odborné školství. Zejména na ministerstvu školství by si měli uvědomit, že žijeme ve třetím tisíciletí a tomu musí odpovídat i studijní programy. Není důvod se učit na strojích z Rakouska- Uherska, když je užívá stále méně firem. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama