Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.09.2013 18:23:28

Zelení říkají jasné ne neonacistickým pochodům Prahou a dalšími městy

Zelení říkají jasné ne neonacistickým pochodům Prahou a dalšími městy

Na svátek svatého Václava svolali do centra Prahy pochod příznivci krajní pravice. Strana zelených odmítá zneužití státního svátku patrona českého státu neonacisty.

 Ondřej Liška, předseda zelených, Václav Láska, protikorupční expert a lídr zelených ve Středočeském kraji a další přední politici a podporovatelé Strany zelených se proto přidají k iniciativě Blokujeme! a podpoří protirasistickou iniciativu svou osobní přítomností v ulicích Prahy.

Demokratická společnost by měla mít dost odvahy odmítnout zneužití státního svátku k pochodování po Praze v kanadách s xenofobním nádechem. Zelení dají neonacistům jasně nenásilně najevo, že pochod v místech symbolů svobody jako je pomník Jana Palacha nebo socha svatého Václava nepatří. Česko potřebuje nezbytné otevřít novou kapitolu vztahu většiny a národnostních menšin. Musíme přestat zavírat oči před problémy ve vyloučených lokalitách nebo bujících ubytovnách pro sociálně slabé. Ovšem dusot kanad po Národní třídě je jen znakem frustrace a nenávisti, která nesmí v naší společnosti dostat prostor.

Strana zelených dlouhodobě podporuje integraci menšin do společnosti a klade důraz na řešení problematiky znevýhodněných skupin obyvatel. Při přípravě předčasných voleb spolupracuje se Stranou pro rovné příležitosti. Za Stranu zelených bude v předčasných volbách kandidovat do Poslanecké sněmovny celkem devět Romů a Romek. Dva z nich jsou členy Strany zelených (například David Tišer, český Rom, aktivista, pedagog, herec a režisér, který se mimo jiné podílí také na přípravách mezinárodního romského festivalu Khamoro), ostatní kandidují za zelené právě v rámci jejich spolupráce se Stranou rovných příležitostí (například Stanislav Tišer, známý sportovec, boxer).

Strana zelených formulovala a prosazuje cestu, jak z této kritické situace vyjít a hledáme spojence pro její realizaci mezi politickými stranami i občanskými iniciativami. Právě koncept Cesta z ghetta [1] je správnou odpovědí na předcházení projevům frustrace a nenávisti, zapojuje menšiny i sociálně vyloučené do plnohodnotného života společnosti. Jde o souhrn opatření, která zelení navrhují jako účinný postup při řešení otázky soužití Čechů a menšin.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama