ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2013 10:58:08

Premiér navštívil české krajany v New Yorku

Premiér navštívil české krajany v New Yorku

Předseda vlády Jiří Rusnok se spolu s ministry Janem Kohoutem a Vlastimilem Pickem se zúčastnili 5. výročí znovuotevření Českého domu v New Yorku.

Na závěr zahraniční cesty, na které premiér v rámci Valného shromáždění OSN vystoupil se svým projevem, česká delegace navštívila krajany žijící v New Yorku. Připomněl i 28. září jako Den české státnosti.

„Je velmi pěkná náhoda, že jsme se sešli dnes v den, který nese velký historický význam pro český národ. Svatý Václav je připomínán v naší zemi jako symbol českého národa a země. Stejnou roli hrál zde po více než století i Český národní dům v New Yorku pro naše krajany,“ řekl premiér Jiří Rusnok.

Předseda vlády vyzdvihl význam Českého národního domu, který byl před pěti lety zrekonstruován a otevřen. „Tento dům se stal důležitým centrem pro česko-americkou komunitu. Konalo se zde mnoho významných akcí za účasti předních osobností z místního politického, obchodního, kulturního a společenského života,“ dodal předseda vlády.

Centrum české komunity

Česká národní budova (Bohemian National Hall) je památkovým objektem v horní části Manhattanu, poblíže Central Parku. Pět pater vysoká budova byla navržena Williamem C. Frohnem. Od svého dokončení v roce 1896 sloužila jako středisko české komunity, kde se nabízelo české a slovenské jídlo, hodiny češtiny a historie a také jako centrum pro setkání a pořádání mnoha kulturních akcí.

Po druhé světové válce byly aktivity centra vzhledem k politickému vývoji utlumeny a na konci osmdesátých let se budova nacházela ve zcela zchátralém stavu. Od roku 2001 je budova ve vlastnictví České republiky. Po rozsáhlé rekonstrukci, která představuje doposud největší zahraniční investici České republiky, nyní v České národní budově sídlí Generální konzulát ČR, České centrum New York a Bohemian Benevolent and Literary Association.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama