ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2013 19:35:28

Karel Fiedler (Úsvit): Je snad Švýcarsko populistická země?

Karel Fiedler (Úsvit): Je snad Švýcarsko populistická země?

Někdy jsou návrhy na zavedení přímé demokracie a obecně platného referenda označovány za populistické, takže podle těch, kteří toto prohlašují, je jedna z nejrozvinutějších a nejstabilnějších zemí nejen Evropy populistická?

Připadá vám to jako pěkná pitomost? Mně tedy ano. Švýcaři, kteří uznávají a praktikují tuto skutečnou demokracii, jsou populisté? To jsou mi tedy novinky.Není to spíše tak, že dosavadní politici a stávající strany, těžící z nefungujícího systému zastupitelské demokracie, mají spíše obavu z aplikování principů demokracie přímé? Všude tam, kde byly v nějaké míře zavedeny její formy, došlo ke snížení nákladů na fungování státu (či kantonu nebo územního uskupení).

Přímá volba politiků také znamená jejich přímou odvolatelnost. Úspěšnost referend o odvolání politiků je v průměru asi 16%. Možná nyní namítnete, že to je málo, a že to tedy nefunguje, ale právě naopak! Tak „nízké“ procento úspěšnosti referend o odvolání politiků naopak svědčí o fungování přímé demokracie. Politici působící v tomto systému si totiž zdaleka nedovolí tolik a takových lumpáren jako ti naši, kteří to až do nedávna měli „vždy jisté“. Chovají se odpovědněji, lépe hospodaří s prostředky, o kterých rozhodují, a nedovolí si takové politické a finanční „úlety“ jako politici, které nelze odvolat. A také je to důkazem, že referenda nelze snadno zneužívat, jak se někteří snaží tvrdit…

Á propos: všimli jste si, jak už se u nás poslední měsíce nemluví o „fungující parlamentní zastupitelské demokracii“, ale pouze o „parlamentní zastupitelské demokracii“? 

Nebylo by opravdu lepší mít demokracii přímou? Má v sobě zakomponován mechanismus jejího průběžného udržování pod dohledem občanů (odvolat politika, kdykoliv se zpronevěří zájmům občanů, a ne až když budou volby, takže do té doby stihne napáchat ještě mnoho škod a odhlasovat spoustu nevratných lumpáren). Myslíte si, že v přímé demokracii by zákon o restituci církevního majetku byl schválen tak, jak tomu bylo u nás? Nebo zákon o podpoře fotovoltaických elektráren?

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku
 https://www.facebook.com/Karelfiedler.cz
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama