Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2013 13:36:21

Miliardy promrhané státem vs. inteligentní investice

Miliardy promrhané státem vs. inteligentní investice

Miliardy v kostce: Zelení se vydávají do krajů s unikátní světelnou kostkou.

Strana zelených (SZ) dnes v Praze odstartovala celorepublikové turné s obří světelnou instalací ve tvaru krychle, která symbolizuje Českou republiku i politiku doslova v kostce. Reprezentuje mimo jiné objem 100 miliard Kč v pětitisícových bankovkách a názorně ukazuje, jak bídně nakládá stát s veřejnými prostředky a jak chytře by je dokázali investovat – a v mnoha krajích již nyní investují – politici Strany zelených.

Základním stavebním kamenem pražské premiéry „Zelené kostky“ jsou protikorupční opatření [1], která Zelení dlouhodobě prosazují a na jejichž přípravě se podíleli i oba senátoři s podporou SZ Libor Michálek a Eliška Wagnerová. Doprovodným tématem v tomto týdnu je pak zveřejnění videospotu, který v kontextu korupce řeší ekonomickou návratnost investice do výstavby dalších bloků Temelína [2].

Ekonomika je tak po potravinách druhou oblastí, kterou zelení představují jako klíčovou.

Veřejnost má v pondělí možnost setkat se u „Zelené kostky“ s hlavními představiteli Strany zelených a seznámit se mimo jiné s programovými prioritami strany.

Následně kostka vyjíždí na turné do jednotlivých měst ČR.

„Voliči se po volbách mohli už několikrát přesvědčit, že nestačí jednoduše vyměnit politiky, ale že je naprosto nezbytné změnit pravidla hry, aby rozhazování miliard nebylo na libovůli politků. Navíc se ukazuje, že vymýtit korupci justičními prostředky nelze, nebo to je velmi komplikované. Proto jsme se zaměřili na přípravu kvalitnější legislativy, se kterou jdeme do sněmovních voleb. Plán zelených na to, jak zaručit, aby se promrhané miliardy staly investicí do budoucnosti ČR, představí zelená kostka, která bude projíždět jednotlivé regiony,“ řekl Ondřej Liška, předseda Strany zelených a lídr pražské kandidátky

„Možná jen upřednostňuji své téma boje s korupcí, ale přesto si myslím, že kdyby v České republice byla účinná protikorupční opatření, která navrhují zelení, mnohem lépe by se hledaly odpovědi i na jiné otázky jako třeba: ‘Co s krachujícím zdravotnictvím? Zda je třeba zvyšovat daně? Nebo jak dostavět české dálnice?’ Se sto miliardami navíc jde totiž leccos snáz,“ řekl Václav Láska, advokát a lídr SZ ve Středních Čechách.

„Pro dosažení průhlednosti ve veřejné správě jsou potřebné oddanost a důslednost. Obě vlastnosti lze prokazatelně najít ve Straně zelených," řekla Adriana Krnáčová, bývalá ředitelka Transparency International.

Zelená kostka o rozměru tři krát tři metry vyrazí na turné po celé republice, takže ji voliči budou moci vidět v celé řadě měst. Jejich kompletní seznam a termíny najdete na www.zeleni.cz/zelena-kostka/

1) Strana zelených, která jako jediná prošla protikorupčním testem MfDnes (iDnes, 25. 9. 2009), navrhuje protikorupční opatření, jako účinnou regulaci lobbingu, posílení pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu, transparentní financování politických stran nebo kvalitní zákon o státní službě. Zelení mají jako jedna z mála politických stran již několik let transparentní účty všech svých příjmů, mezi něž patří především dary a členské příspěvky. Zároveň jako první podpořili všechny cíle iniciativy Rekonstrukce státu. Více na www.zeleni.cz/korupce

2) www.zeleni.cz/energie

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama