ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.10.2013 18:08:20

Dvacetimilionová kauce zničí malé distributory paliv

Dvacetimilionová kauce zničí malé distributory paliv

Kdo bude nakupovat pohonné hmoty od distributora bez povinné registrace, se dopouští správního deliktu, vystavuje se sankci až do výše 20.000.000,- Kč a riziku, že se stane ručitelem za nezaplacenou DPH.

 "Od 1. 1. 2013 nebude možné obchodovat s pohonnými hmotami bez nové registrace spojené se složením kauce. Ten, kdo bude nakupovat pohonné hmoty od distributora bez této registrace, se dopouští správního deliktu, vystavuje se sankci až do výše 20.000.000,- Kč a riziku, že se stane ručitelem za nezaplacenou DPH," píše se na serveru Česká pozice.

Jednoduše řečeno každý, kdo bude chtít prodávat pohonné hmoty, bude muset složit kauci dvacet milionů. Jací prodejci dokážou dát takovou částku dohromady, a jací budou muset zavřít krám, je zřejmé. Je to typický, a u nás bohužel už obvyklý, případ, kdy správná a logická myšlenka v konečném důsledku působí destruktivně pro středně velké české společnosti.

Tato norma byla přijata po rozkrytí množství doslova a do písmene rozkrádaček za bílého dne, kde společnosti obchodovaly s ropnými produkty a zapomínaly (nebo možná ani nechtěly) platit DPH. Kauce má proto sloužit jako pojistka, že společnost nezmizí jako pára nad hrncem s obrovským dluhem vůči státu.

Jenže výsledek této snahy bude nakonec takový, že mnoho malých, dlouhá léta fungujících a nikam neutíkajících distribučních společností ohlásí konec své činnosti a na trhu zůstanou jen ti největší hráči. Člověk by si mohl říct no a co, stejně to nepoznám, když budu čepovat benzín do auta.

Omyl, poznáme to všichni. Konkurenční prostředí na trhu s pohonnými hmotami už teď nefunguje příliš tržně a toto narušení způsobí další monopolizaci tohoto prostředí. Tlak na cenu prakticky zmizí, takže si ve výsledku opět všichni při nákupu pohonných hmot připlatíme.

Můžeme pak snižovat DPH či spotřební daně jak chceme, ale v případě benzínu a nafty se nijak zvláště snížení daně nepromítne do konečné sumy a spotřebitel nic neušetří. Jen místo státu půjde větší marže do rukou velkých distributorských řetězců.

Ano, zastavme rozkrádání, zastavme tunelování, vybírejme efektivněji daně. Ale proboha tak, ať u toho nelikvidujeme fungující společnosti.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku https://www.facebook.com/usvitadam

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama