Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.10.2013 8:26:12

V Berouně odhaleny unikátní hrnčířské pece

V Berouně odhaleny unikátní hrnčířské pece

Skvostný archeologický nález nedaleko Prahy!

Od srpna 2013 probíhá v Berouně na místě budoucího parkovacího domu U Koně záchranný archeologický výzkum, který provádí Ústav archeologické památkové péče středních Čech (ÚAPP).  Na místo, na kterém byly zjištěny základové konstrukce několika domů z 15. – 17. století, sklepy původního hotelu a kanalizační stoka směřující do Berounky, se přijel spolu s ředitelkou ÚAPP Irenou Benkovou podívat i radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

„Archeologové při výzkumu odhalili i výrobní okrsek hrnčířů. Odkryty byly 3 několikafázové pece. Jedná se o hrnčířské pece, které byly používány po polovině 16. století. Unikátní jsou svou konstrukcí (kombinace cihlové vnitřní a kamenné vnější obvodové konstrukce) a stavem dochování (v Čechách podobný nález zatím není znám). Sloužily k výrobě keramických nádob i kachlů, jak potvrzují nálezy forem na výrobu kachlů i výrobní zmetky.“ popsala nález ředitelka Benková.

„Nálezy pecí na tzv. Hrnčířském předměstí z této doby jsou vskutku ojedinělé a i v Evropě výjimečné. Čas nás bohužel tlačí k ukončení archeologického výzkumu a my neznáme a ani nemáme metodu, jak pece v celku přenést, takže se budou muset asi důkladně zanalyzovat a rozebrat. Mohly by své budoucí místo nalézt i v připravovaném projektu města na Muzeum berounské keramiky.“ doplnil radní Štefek.

Hrnčířská výroba byla v Berouně nejslavnější v 16. a 17. století, tradice žije ve městě dodnes – kromě zmiňovaného projektu na muzeum keramiky probíhají ve městě pravidelně i hrnčířské trhy.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama