Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.10.2013 14:33:29

Náš kraj, naše zodpovědnost v Plzni i v Praze

Náš kraj, naše zodpovědnost v Plzni i v Praze

Milan Chovanec je lídrem kandidátky ČSSD a hejtmanem Plzeňského kraje. Od roku 2011 je zároveň i stínovým ministrem dopravy. Klid a rozvahu mu podle jeho slov dodává rybolov. Mezi jeho další koníčky patří historie a překvapivě i politika.

Společnost MasterCard dlouhodobě sleduje a porovnává jednotlivé regiony podle socioekonomické situace obyvatel. Z posledního průzkumu vyplývá, že si v rámci desetiletého srovnání Plzeňský kraj, jako jediný region v republice, výrazně polepšil. Jak tento úspěch hodnotíte?

To je pozitivni´ zpráva především pro všechny naše obyvatele. To, zˇe na´sˇ kraj zaznamenal jako jediny´ tak vy´razne´ zlepsˇeni´, je vy´sledek dlouhodobe´ho procesu, kdy prˇednostneˇ investujeme do oblasti´, ktere´ jsou pro místní lidi du°lezˇite´. Zajisˇtˇujeme kvalitni´ zdravotnickou a socia´lni´ pe´cˇi, podporujeme technicke´ vzdeˇla´va´ni´, jehozˇ absolventi se vy´borneˇ uplatni´ na trhu pra´ce, a du°lezˇita´ je pro na´s take´ oblast bezpecˇnosti, kterou se intenzivneˇ zaby´va´me zejme´na v prˇi´hranicˇni´ch oblastech.

Co je podle Vás největším problémem Plzeňského kraje?
Problémy krajů jsou všude stejné. Je nutné stabilizovat veřejné finance. Potřebujeme stabilizovat příjmy našich  nemocnic a sociálních ústavů. Stejně tak je nutné zajistit dostatek finančních prostředků na údržbu stávajících silnic a výstavbu nových. Prioritou pro Plzeňský kraj je proto bezchybná příprava dopravních staveb, která zajistí i do budoucna dostatek nových pracovních příležitostí.?

Jak byste z pozice poslance chtěl tyto problémy řešit?
U nemocnic je nutné spravedlivé nastavení systému financování. Je naprosto nelogické a paradoxní, že například nemocnice v Plzeňském kraji dostávají za stejné výkony až o 20 % méně peněz, než jinde. Když jsme to chtěli změnit, naráželi jsme na odpor, jak u bývalého ministra Hegera, tak u zdravotních pojišťoven. Podobně je to i  u silnic. Stát přehodil odpovědnost za údržbu regionálních silnic na kraje. Peníze však neustále škrtá a krátí, takže je není za co opravit. Jinými slovy je to o účelném a efektivním rozdělování financí ve prospěch regionů. A právě o tom se rozhoduje v Parlamentu.

ČSSD je favoritem voleb do Poslanecké sněmovny. Co od vás konkrétně můžeme očekávat?
Receptem ČSSD je hospodářský růst. Toho chceme dosáhnout většími investicemi do infrastruktury, sociálních služeb a bytové výstavby. Právě tak je možné co nejrychleji napravit škody, které tu zůstaly po několika letech vlády pravicové koalice ODS a TOP 09. Nám se v Plzeňském kraji například podařilo udržet veřejné služby na nezměněné úrovni. A to navzdory všem pravicovým pseudoreformám  a škrtům. Máme řadu příkladů, které by se s mírnými modifikacemi daly použít i v rámci republiky.

Jakému tématu se chcete ve Sněmovně primárně věnovat. Proč?
Dlouhodobě se věnuji dopravě a rád bych se tomuto tématu věnoval i v Poslanecké sněmovně. Každoroční rituál - střídání ministrů dopravy- přinesl totiž do celého rezortu naprostý chaos. Spolu s ministrem přišel vždy nový tým a s ním i nová koncepce. Zcela se vytratila profesionalita. Stát se pouští do nelogických projektů a namísto zdravého rozumu vítězí nesmyslné pseudovize. Výsledkem je neskutečná řada problémů a kostlivci prakticky v každé skříni. Po několika letech vlády pravice je nutné v dopravě uklidnit situaci. Jde o odbornost a nastavení systému. Prioritou je bezchybná příprava projektů a efektivní investice do dopravních staveb.

ČSSD jde do voleb s jedničkou. Věříte, že vám to přinese štěstí?
Říká se, že štěstí přeje především připraveným. Já věřím, že ČSSD připravena je. Přicházíme s programem dobře fungujícího státu a nápravou škod, které tu zůstaly po neoblíbené pravicové vládě ODS a TOP 09. K tomu, abychom ho mohli realizovat, potřebujeme získat ve volbách ten nejsilnější mandát.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama