Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2013 7:53:44

O postavičkách české politiky

O postavičkách české politiky

Co chtějí Bárta, Babiš, Schwarzenberg a další v české politice?

Když popisovali určité rysy české společnosti Svatopluk Čech v postavě pana Broučka, Karel Poláček v Domě na předměstí či Jan Neruda v Povídkách malostranských, nevěřili by jistě, jak by jejich hrdinové vypadali laskavě proti mnohým postavičkám 21. století.  V době, kdy potřebujeme spíše Hrabalovy pábitele, se nám na každém rohu z plakátů zjevují prapodivné karikatury ze zažloutlých knih.  Nepoučitelní, sebevědomí, nenapravitelní.

Takový Vít Bárta, dlouhodobý lídr Věcí Veřejných a bývalý člen vlády. Se svou mamutí bezpečnostní agenturou ABL naplánoval ovládnutí veřejného prostoru pomocí zmíněné strany a ovlivňování konkurenčních firem a zákazníků pomocí infiltrace a sledování konkurence. Kandiduje již za jiný subjekt, která má v prioritách přímou demokracii, odvolatelnost a trestní zodpovědnost politiků. Zdá se mi to nespojitelné, ale asi mu nikdo jiný šanci nedal… Má nutkání být v politice dále, nebo něco skrývá a něco mu hrozí?

Takový Andrej Babiš. Má nepochybně ekonomickou moc, má jmění v hodnotě cca 40 miliard Kč. Jeho holding zahrnuje dvě stě společností v Česku, na Slovensku, Maďarsku, Polsku, Nizozemsku a Německu. Má moc i mediální, do portfolia jeho Agrofertu patří také vydavatelská firma AGF Media a. s., která je známá týdeníkem 5plus2 a má i svůj vlastní internetový portál. Od června vlastní také koncern MAFRA a. s., který letos vydával dva celostátní deníky, pražský regionální deník a provozoval též 3 televizní a 2 rozhlasové stanice, spolu s vlastním internetovým zpravodajským portálem a virtuálním mobilním operátorem. A nyní usiluje o moc politickou. Proč? Chce jít ve stopách Berlusconiho a dalších magnátů? Chce si pojistit budoucnost svých podniků? Díky přimíchávání biopaliv do benzínu a nafty mu ročně připadne přibližně 10 miliard. Je snad ohroženo toto? Nebo snad jsou v ohrožení Babišovými firmami vlastněných 67 000 hektarů půdy, které ročně pobírají státní dotace ve výši 3 milardy korun (za rok 2010)?

Takový Karel Schwarzenberg. Majetek jeho rodu jen v Rakousku je přes 6 miliard Kč, u nás vlastní rovněž rozsáhlé statky. Je s ním i historicky spojena řada firem jako Jan Becher – Karlovarská Becherovka, a.s.,  Rybárna, spol.s r.o., Salb, s.r.o., Patria Finance, a.s.(kde byl předsedou představenstva i Zdeněk Bakala), Respekt Publishing a.s. či R-Presse, do které vstoupil finančně taktéž zmiňovaný Bakala… Co chce v politice on, že byl dokonce kandidátem na prezidenta a je lídrem TOP09?

Zdá se mi pochopitelné, že zrovna tito kandidáti (a mnozí další podobní) se spolu jistě dokáží domluvit. Ale co nabízejí lidem mimo frází vybraných z toho, co chtějí lidé slyšet? Když se nyní Schlafenberg prezentuje jako agent 009, napadá mne, co to ve skutečnosti může být.  Agenti „00“ měli povolení zabíjet.  Není skutečně jejich případnou podporou učiněn krok k „zabití“ hlasu dolních deseti milionů, jejich některých práv a svobod a k „zabití“ zbytků národní suverenity?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama