PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2013 11:31:58

Plzeňské předvolební šarády a taškařice

Plzeňské předvolební šarády a taškařice

...

      Každý z nás je nucen v této době, ať ji úmyslně či nikoliv, registrovat množství předvolebních aktivit a je tak konfrontován s rozličnými postoji relevantních politických stran a jejich představitelů. To by bylo zcela v pořádku, jen kdyby někteří z nich setrvale nelhali, nefabulovali či alespoň nevytrhávali věci ze situačního kontextu tak, jak se to zrovna „hodí do vlastního krámu“.

     V Plzni a Plzeňském kraji, kde mám tu čest být zastupitelem, však v tomto ohledu nevycházím opravdu z údivu! Například když „lídr krajské opozice“ – jak se pan exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil samozvaně označil v oficiálním krajském periodiku, a to bez ohledu na názor TOP 09 a Starostů, egocentricky oblepil celý kraj tisíci svých plakátů a billboardů, jistě v ceně mnoha milionů korun. Vlastní ješitnost občanům nadřazeně dokazuje svým samostatným portrétem též na desítkách vozidel městské hromadné dopravy.

     Vypadá to tak, jako kdyby celostátně zprofanovanou ODS utvářel pouze on sám a pro úplnost, někdy také ještě jistá mecenáška umění, v Plzni málo známá, Meda Mládková. Na jednom banneru si tak můžeme například přečíst i její vzkaz občanům: „Jiří Pospíšil je člověk, kterému můžete věřit. Proto jsem do jeho rukou svěřila správu sbírky, již jsem věnovala českému národu“. V tomto ohledu však nevím, zda Nadace Jana a Medy Mládkových, jako nový nabyvatel velké části její sbírky, je opravdu tím „českým národem“. A Museum Kampa, které tato nadace v Praze provozuje, má na starost právě výsostný oblíbenec paní Medy, před posledními parlamentními volbami v roce 2010 také děkan „plzeňských práv“, Pospíšil. Ten, jsa zastupitelem Plzeňského kraje, při nedávných povodních raději odjel, jak bylo médii namnoze zmiňováno, bojovat s velkou vodou do Prahy, do „svého muzea“, a na zájmy občanů vlastního regionu již odrodilecky pozapomněl. Dalo by se tedy říci, že se jedná jen o další z umně vyvedených předvolebních polopravd z dílny ODS!

    Jiným volebním protagonistou ODS v Plzeňském kraji je etablovaný krajský zastupitel a poslanec Vladislav Vilímec. Jeho portréty sice v takové kvantitě a frekvenci vidět nejsou, jako ty Pospíšilovy, o to více vždy žasnu, když mám od něj, coby renomovaného ekonoma, možnost cokoliv číst. Jedna z jeho placených předvolebních reklam v regionálním tisku byla neskromně nazvána: „Jak poslanec Plzni stovky milionů zachránil“. To je už ale opravdu velice úsměvné prohlášení! Koaliční vláda, tvořená ODS, TOP 09 a LIDEM, měla nejprve v úmyslu v rámci změny v rozpočtovém určení daní sebrat Plzni přes 900 mil. Kč, avšak údajným zásahem poslance Vilímce bylo ubráno „pouhých“ 100 mil. Kč. Takže skoro 800 milionů bylo jakoby městu „zachráněno“. Nezdá se vám, že toto je již velice krkolomná, až skoro demagogická konstrukce? Mě tedy ano!

    Vilímcům „sjednocený opoziční kolega“ z řad TOP 09 a Starostů pro Plzeňský kraj Pavel Čížek si také mediálně libuje v obdobném odstínu stejného příběhu. „Jeho“ Kalouskovi a „Starostům“ se prý také podařilo „přidat příjmy městům a obcím“. U mnohých větších měst si tím nejsem opravu jistý, ale asi bychom měli tomuto tvrzení uvěřit, neboť podle již zmíněné Vilímcovy unikátní logiky je přece ztráta stovky milionů z rozpočtu Plzně také vlastně ziskem!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama