Mgr. Ondřej Mrázek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2013 11:41:26

Jablka jen pro VIP, ostatní ostrouhají kokos

Jablka jen pro VIP,  ostatní ostrouhají kokos

Z předvolebních slibů už mě brní hlava. Je to pořád dokola. Jak se volby blíží, je čím dál jasnější, že nic nezmění. Zloději krást nepřestanou a ani jablka nebudou levnější.

 Ale jak jsem se dnes dopoledne zakousl do šťavnatého panenského jablíčka, které jsem si včera utrhl ve starém sadu kousek za městem, napadlo mě, že o tak šťavnaté, zdravé, tradiční, pro nás přirozené a dobré věci jako jablka by nám možná mělo jít především.

Pořád se hádáme o to, který politik je větší svině, ale že už za chvíli bude mít na jablka jenom horních deset tisíc, to bereme jako fakt, se kterým se nedá nic dělat. Budeme jíst pěkně banány jako opice v Africe, protože jsou o polovinu levnější. A komu se to nelíbí, může si k tomu ostrouhat kokos, ten je za pár korun a navíc dlouho vydrží.

Co na tom, že nejen doktoři, ale každé malé dítě ví, že pro lidi z určité oblasti je daleko přirozenější, a tím pádem zdravější jíst to, co se tu jedlo vždycky, na co jsou tak říkajíc geneticky předurčeni. To neznamená, že se musíme pořád cpát bůčkem a knedlíky, ale zrovna jablka jsou pro nás odjakživa elixírem života a ne nadarmo se říkávalo, že stačí sníst jedno jablko denně a nebudete potřebovat lékaře.

Jak to souvisí s volbami? Úplně jednoduše. Z kaše, kam jsme se dostali, nám nepomůžou volební hesla. Jediná šance je vzít rozum do hrsti, plácnout se přes prsty a přestat se vzájemně okrádat.

Malý příklad. Česká jablíčka se vykupují za 8 až 15 korun. To nejsou žádné padavky, ale tradiční dobroty klasických odrůd Golden Delicious, Rubín nebo Šampión. A za kolik se prodávají? Schválně se běžte podívat do nejbližší zeleniny. Když je koupíte třikrát tak draho, máte štěstí.

A bude hůř. Úroda jablek je letos pod psa a ceny dál porostou. Mimochodem loni byla nadprůměrná, ale ceny rostly jakbysmet. Tady někde se klikatí shnilé kořeny české politiky. Už neplatí, že dobrý obchod je takový, při němž je spokojen prodávající i zákazník, politik i volič. Dnes jde o to ošulit zákazníka, co to jde, a pak už čert s ním!

Nejhorší je, že laciná česká jablka se budou teď dlouhé měsíce scvrkávat ve skladech, aby se nejdříve prodala drahá a geneticky vypiplaná jablka z jihu Evropy nebo dokonce z druhé strany zeměkoule. Na dražším zboží se přece víc vydělá, mudrují obchodníci. A netuší, že až nám dojdou peníze, shnijí jim ty předražené lesklé koule za výlohami.

A tak jako s jablky, o které nikdy nebyla v naší zemi nouze, je to dnes skoro se vším. Nejde nám o to žít rozumně a ve vzájemné shodě, jde nám o to trhnout co nejvíc a po nás potopa. A pak se divíme, že jsou jablka dražší než banány, česnek než pomeranče a nechápeme, proč že se na nás ty zlotřilé ksichty politiků deroucích se ke korytu tak pitomě vlezle culí z každého sloupu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama