ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2013 18:12:44

Poslanec není lobbista

Poslanec není lobbista

Poslanec má zastupovat všechny občany a jeho mandát je v současném systému svým způsobem celorepublikového charakteru. Ale bez pochyby by se v jeho práci měl odrážet vztah k regionu, ze kterého pochází.

 Jihočech nejspíš bude trochu hůře chápat problémy horníků z Moravskoslezského kraje, poslanec z Liberecka asi zase těžko porozumí potřebám jihomoravských vinařů.

Jsme sice malý stát, ale rozdíly mezi kraji mohou být značné. A rozhodně nejde jen o folklor a nářečí. V současné době je velmi aktuální problém sociálních rozdílů, který v sobě skrývá velké nebezpečí. Jestliže v některých krajích nebo okresech lidé dlouhodobě balancují nad propastí, je pochopitelné, že se oproti těm relativně úspěšnějším cítí odstrčeni.

Poslanec by však rozhodně neměl fungovat jako lobbista pro svůj region, nebo dokonce přímo pro nějakou obec, jak jsme vídali při sněmovním „porcování medvěda“ ve štědrých dobách. Občané Hostivice jistě budou velebit pana exhejtmana Ratha za to, co všechno jim tam během čtyř let vybudoval, ale nesmíme zapomenout, že tyhle peníze se také musely někde jinde vzít. Třeba někomu, kdo je potřeboval mnohem více, ale zrovna neměl žádného šikovného poslance. A to je samozřejmě špatně. 

Nemravná praxe porcování medvěda už je naštěstí minulostí, a já věřím, že podobné nedůstojné přetahování o miliony daňových poplatníků už naše sněmovna nikdy nezažije. Ukázalo se tím sice, s jakými záměry někteří do politiky vstupovali, ale náklady tohoto poznání byly příliš velké.

Poslanec si své voliče nemá kupovat dotacemi, ale získávat si sympatie poctivou prací. Má být mezi lidmi vidět, má být jeden z nich. A ne, aby se z malostranských paláců vynořil na bílém oři jednou za čtyři roky, a svou ignoranci nahrazoval nějakou dotací na koupaliště.

Věřím, že z nás, kteří kandidujeme za naše hnutí, takový nikdo nebude. Právě náš předseda je prototypem politika, který nic takového nedělá, a navíc dokáže ostatní svým přístupem strhnout. Je na čase, abychom právě my politiku změnili. Od základů.

Prosím sledujte mé texty i na mém Facebooku https://www.facebook.com/usvitadam

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama