Mgr. Ivan Cinka

Středočeský zastupitel
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2013 14:40:28

Katechismus »znechuceného« občana

Katechismus »znechuceného« občana

Nadešel čas, kdy si mnozí z nás nachystají ty zaručeně správné volební lístky a vydají se k volebním urnám.

V těchto chvílích už máme většinou jasno, nějaké přesvědčování o přednostech té či oné politické strany už nemá moc velkou cenu. Snad by ještě stálo za to jedno: zkusit vzít, obrazně řečeno, za ruku někoho z té nemalé části občanů, kteří volby ignorují, a přece jen jej do té volební místnosti přivést. Jinými slovy přimět ho k tomu, aby poněkud méně povrchně zapřemýšlel o výběru té cesty, po které se v příštích několika letech bude ubírat osud jeho, stejně jako nás všech.

Není to jednoduché, sám jsem si to párkrát vyzkoušel a také jsem málokdy uspěl. Víme, koho chceme i v jeho vlastním zájmu přesvědčit. Vysvětlit mu, že sice chápeme a sdílíme jeho znechucení podrazy, podvody a aférami předchozích vlád, ale že svou pasivitou paradoxně opět nahrává dosud vládnoucí pravici. Její voliči jsou totiž disciplinovanější a k volbám půjdou. Co na tom, že jsou ODS a TOP 09 »profláknuté«, hodí tedy do urny hlas například pro populistického miliardáře Babiše, však oni se už »ti napravo« po volbách nějak dohodnou…

Z výroků, které jsem posbíral (a nejen já) na četných předvolebních setkáních s občany, lze snadno sestavit zásady tvora, který rezignoval na jedno ze svých základních občanských práv. Polemizovat s nimi se dá jen těžko, protože jsou to axiomy, o nichž se nediskutuje. Koule je prostě hranatá a basta. Všichni jste jistě následující katechismus již mnohokrát slyšeli:

* O politiku se nezajímám, je to svinstvo.

* Nepůjdu k volbám, stejně to nemá cenu, nic se nezmění.

* Není koho volit, všichni jsou stejní, jde jim jen o vlastní prospěch.

* Volební programy nečtu, je to jen ztráta času, všichni slibují a skutek utek.

* Na besedy politiků se nekoukám, radši přepínám na jiný program.

* Komunisty už vůbec volit nebudu, 40 let stačilo.

* Lepší je jít do hospody, tam se dělá politika.

* Nějak se o sebe už postarám, hlavně když bude sloužit zdraví…

Ano. Pokud se bude někdo tímto katechismem tvrdošíjně řídit, zřejmě bude klidněji spát. Popřejme tedy »dobrou« noc a probuzení v lepších časech, které kdosi shůry jistě sešle…

Ivan CINKA

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama