ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.04.2010 12:26:38

Hazard musíme omezit, doplácíme na něj všichni

Hazard musíme omezit, doplácíme na něj všichni

Na dnešní schůzi má Sněmovna ČR projednat novelu zákona o loteriích. Chtělo by se zvolat, konečně, kdyby při jejím projednání v rozpočtovém výboru nebyly schváleny pozměňovací návrhy, které jdou proti hlavnímu cíli této novely – dát obcím kompetence

Přestože centra našich měst i obcí jsou zaplaveny nevkusnými štíty, poblikávajícími cedulemi, svádějícími k výhrám a reklamou na snadné zbohatnutí, přesto, že rozmach hazardu znamená výrazně negativní vliv na život v obcích, města ani obce neměly doposud kompetence k tomu, aby tuto ostudu ze svých center či území vytlačily. Pokud zakázaly výherní automaty, hazard se jim vrátil v podobě loterijních videoterminálů, ze kterých navíc neměly ani příjmy. Byl to stát, kdo jim odmítal svěřit tuto kompetenci, aniž by se sám o regulaci hazardu postaral. Důsledkem této situace je to, že v současné době je u nás největší koncentrace hracích přístrojů na obyvatele ve světě.

 

Přitom patologické hráčství – gambling – je právě tak nebezpečnou i častou závislostí jako třeba alkoholismus či narkomanie. Podobné jsou i jeho negativní důsledky pro závislého člověka a jeho okolí: krachy v podnikání, ztráta bydlení, bezdomovectví, rozpady manželství a rodin. U pokročilých forem patologického hráčství je častá trestná činnost, zpronevěry, krádeže, podvody, zneužívání sociálních dávek, neplacení výživného, později se připojuje násilná trestná majetková činnost či homosexuální prostituce.

 

Nepřekvapuje tedy, že ve všech evropských a většině vyspělých zemích jsou hazardní hry regulovány.  O to více zaráží naprosto nedostatečná kvalita této regulace u nás. Například na jeden „výherní“ přístroj u nás připadá 170 obyvatel, zatímco v SRN 500 obyvatel a ve Francii 18 000 obyvatel. Prosázená částka na jednoho obyvatele naší republiky stále roste, za rok 2007 už byla 12 200 Kč (tj. 5% průměrné hrubé mzdy).

 

            Čím dál více přibývá organizací i lidí, kteří upozorňují, že se nedostatečně kontroluje dodržování zákona a že v hernách často hrají mladiství, že hazard je po alkoholu dalším častým spouštěčem domácího násilí, zvyšuje se kriminalita (dle zahraničních výzkumů  40 – 60% majetkové kriminality souvisí právě s hazardem). Častý je argument lidí, že se jich to netýká. Opak je pravdou. Dle různých údajů jeden patologický hráč způsobí problémy nebo utrpení 12 – 15 lidem ve svém nejbližším okolí včetně rodiny a zaměstnavatele.

 

Přestože si lidé myslí, že stát na hazardu vydělává, tvrdím, že to není pravda. Na hazardu u nás vydělávají  jeho provozovatelé, popřípadě politici, kteří se hazardní lobby nechávají zkorumpovat. Snahy o novelu loterijního zákona mají dlouhou historii a není náhoda, že se hazard doposud zkrotit nepodařilo. Je třeba udělat všechno proto, aby to tentokrát vyšlo. Nejenže pPodpoříme novelu, která obcím dá potřebné kompetence, ale budeme zároveň pokračovat v našich snahách o přijetí nového zákona, který bude problémy hazardu řešit komplexně.

 

                                                                                          Jasna Flamiková

                                                                zastupitelka města Brna a MČ Brno střed za SZ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama