ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2010 16:30:00

Účelové výroky ex-ministra Gandaloviče

Účelové výroky ex-ministra Gandaloviče

Reakce na článek „Čištění chléva" Šebestou Gandalovič považuje za čistky.

Převezme-li jakýkoliv vrcholový manažer řízení firmy nebo instituce a s tím i veškerou odpovědnost za její zdárné fungování, přebírá zároveň i pravomoci, které mu toto fungování mají umožnit, včetně samozřejmě pravomocí personálních. Bez nich by manažer, který by se chtěl chovat skutečně zodpovědně, stěží mohl převzít takovýto závazek. S tímto vědomím jsem před rokem převzal řízení Ministerstva zemědělství a zcela logicky jsem se také nikomu nezavázal k tomu, že neprovedu personální změny, které budu pokládat za nezbytné, aby resort dobře fungoval. Proto pokládám výroky ex-ministra Petra Gandaloviče o „čistkách" v resortu zemědělství v době mého působení za nepodložené a zavádějící, a protože byly vysloveny v době těsně před volbami, považuji je také za účelové.

V zájmu objektivity je v této souvislosti dobré připomenout, že za dobu mého mandátu odešli ze svých postů pouze dva náměstci ministra - z pozice 1. náměstka odešel na vlastní žádost Ivo Hlaváč, a to v souvislosti se svým politickým angažmá v nadcházející předvolební kampani, náměstka pro ekonomiku Petra Kušnierze jsem odvolal sám z důvodu jeho manažerských selhání a velice nedostačující součinnosti při plnění tehdy prvořadého úkolu-přípravy rozpočtu na letošní rok. I u dalších odvolaných úředníků na nižších postech jsem dospěl k tomuto rozhodnutí vždy po velmi pečlivé úvaze a pouze s přihlédnutím ke kvalitě práce, kterou dotyčný odváděl nebo, lépe řečeno, neodváděl.

Petr Gandalovič naproti tomu stihl za první tři měsíce v čele úřadu odvolat tři náměstky ministra a jeden náměstkovský post zrušit. V následujícím období odvolal ještě dva další náměstky ministra. Zbavil se tedy celkem šesti členů vrcholného vedení, a to nepočítám dalších 32 ředitelů a vrchních ředitelů odborů, resp. sekcí, které obdrželi odvolací dekret s jeho podpisem mezi 10. lednem 2007 až 31. březnem 2009. Zůstalo tedy v resortu za dobu vládnutí Petra Gandaloviče po personální stránce „vše při starém", jak on tvrdí? Pozorný čtenář si již odpoví sám.

A, opět v zájmu objektivity, dodávám: nezpochybňuji pravomoc mého předchůdce provést personální změny oblasti, které pokládal za potřebné, nebo dokonce nezbytné. Zároveň ale považuji za nepřípustné a za krajně nefér podsouvat mi motivaci k personálním změnám na základě jakýchsi domnělých preferencí a vztahů a důrazně se proti těmto nepodloženým tvrzením ohrazuji. Není k nim důkaz. Naopak, mohu prokázat, že po nástupu do funkce jsem byl nucen v řadě oblastí v mé působnosti začít doslova s „čištěním chléva" - připomenu jen obří zakázku na IT služby za více než půl miliardy korun, podepsanou minulým vedením ministerstva za podivných okolností nebo neodpustitelný stav, do kterého se dostal Národní hřebčín v Kladrubech, za nečinného přihlížení předchozího vedení resortu.

Jakub Šebesta, ministr zemědělství ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama