Dělnická strana sociální spravedlnosti

  • DSSS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.10.2013 10:21:10

DĚLNICKÁ STRANA sociální spravedlnosti

DĚLNICKÁ STRANA sociální spravedlnosti

Nejsem rapper, ani James Bond, chci být svůj a podle toho jednám... Tomáš Vandas v předvolebním rozhovoru


Nejsem rapper, ani James Bond, chci být svůj a podle toho jednám... Tomáš Vandas v předvolebním rozhovoru

















24. října 2013
V pátek od 14 hodin se v České republice otevřou volební místnosti. Dnes také finišuje seriál rozhovorů s volebními lídry Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v jednotlivých krajích. Kandidátům byly v uplynulých týdnech položeny otázky, směřované k jejich kandidatuře do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

„Pro DSSS bude úspěchem jakýkoliv výsledek, který nás posune vpřed a umožní profesionalizaci strany,“ říká předseda DSSS Mgr. Tomáš Vandas, volební jednička v Ústeckém kraji. Před odjezdem na svůj poslední předvolební mítink, který se dnes uskuteční od 16.30 hod. na Lidickém náměstí v Ústí nad Labem, odpovídal na naše otázky, které zveřejňujeme...

Pane předsedo, zaskočilo Vás konání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny?

Přiznám se, že ano. Nečekal jsem, že by došlo k situaci, že kapři si tzv. vypustí svůj rybník. Spíše jsem očekával, že tam budou přežívat až do konce volebního období. Vnitropolitická situace je ale už dlouhodobě neúnosná a rozdání nových karet je jen logických vyústěním dlouhodobého marasmu, co zde panuje.

Jak byste zhodnotil průběh volební kampaně z pohledu DSSS?

Podle mého názoru byla naše kampaň na hranici našich možností, někdy i za ní, a to jak finančního tak lidského hlediska. Chci využít této příležitosti a poděkovat všem členům a sympatizantům za jejich nasazení a obětavost.

Bylo maximálně využito všech prostředků k oslovení voličů?

Myslím si, že jsme udělali téměř maximum. Jistě se dá vždy diskutovat o tom, zda neměla být v tom či jiném kraji jiná strategie, více mítinků, více aktivit na sociálních sítích atd., ale opravdu si myslím, že naši lidé pracovali s velkým nasazením. Také naši volební lídři odvedli kus dobré práce a je znát z jejich rozhlasových předvolebních vystoupení, že na sobě pracují a jsou dobrými reprezentanty naší strany.

Proč se kandidáti DSSS skoro vůbec neobjevovali na obrazovce veřejnoprávní televize?

Ten záměr je zřejmý. Nedat za žádnou cenu prostor k jinému pozvání na televizní obrazovku, než bylo povinností v rámci některých pořadů. Byl jsem tedy pozván do televize dvakrát (Interview D. Drtinové) a pak už nikoliv, přestože je zřejmé, že naše preference například v Ústeckém kraji musí být vyšší než u některých stran, které se ve volebním modelu objevily před námi. Ale zase na druhou stranu, rozhoduje se u voleb a tak doufám, že vše dopadne dobře.

Kdo je hlavním soupeřem dělnické strany?

Naším hlavním soupeřem bude asi nerozhodnost, pasivita a laxnost lidí, z nichž někteří po více než dvacetiletém vládnutí zkorumpovaného režimu nevěří na změnu. Chci proto apelovat na všechny občany, aby si uvědomili svoji odpovědnost za budoucnost naší země a šli k volbám. Není čas přešlapovat na místě a nadávat na poměry u piva či televize.

Před volbami se vyrojilo několik nových subjektů, např. ANO či Úsvit, neobáváte se toho, že jejich případný volební úspěch bude i na úkor DSSS?

Jde o opakující se scénář. Vždy před každými parlamentními volbami se objeví jakoby nové strany, jejich cílem je pochytat nespokojené voliče. V minulosti to byla například Unie svobody, Strana zelených a naposledy Věci veřejné. No a nyní jsou to ty vámi zmiňované subjekty. Každý občan by si měl uvědomit, kdo za těmito projekty vlastně stojí a zda je jejich hlas tak levný, že se dá koupit například za koblihu.

Volební sliby všech kandidujících stran se začínají silně podobat, od boje s korupcí po vytvoření nových pracovních míst. Snad i proto se někteří lídři stran prezentují jako rappeři či agenti 007, aby se odlišili. Co si o tom myslíte? Proč jste nešel touto cestou taky?

Naše názory jsou neměnné už několik let. Ti co nyní upravují své programy a de facto se nám přibližují, tak činí z pouhé vypočítavosti a sází na naivitu lidí. Nechci ze sebe dělat ani rappera, ani Jamese Bonda, chci být svůj a podle toho jednám a něco nabízím. Jsem přesvědčen, že ani sebelepší křepčení na chodníku či usínající šišlání nezakryje prázdnotu myšlenek.

Jaký volební výsledek DSSS byste zhodnotil jako pozitivní?

Pro DSSS bude úspěchem jakýkoliv výsledek, který nás posune vpřed a umožní profesionalizaci strany. Prošli jsme za více než deset let obrovským vývojem, udělali mnoho kladného, ale ještě nám chybí vybudování profesionálního aparátu, který by byl tím hnacím motorem k masivnějšímu nárůstu hlasů. Je to prostě dlouhá a složitá cesta. Tady chci připomenout i osud Jean-Marie Le Pena, kterému trvalo dvacet let, než výrazněji zabodoval. No a dnes jeho dcera Marine Le Pen ovládá se svojí stranou žebříčky popularity. Takže vydržet!

V případě překonání hranice 5 %, nutné pro vstup do Sněmovny, jaké by byly Vaše první kroky?

V takovém případě bychom svolali mimořádnou tiskovou konferenci, okamžitě by následovalo slavnostní shromáždění pro naše voliče a členy. Ale nechci se unášet těmito myšlenkami. Počkejme do soboty.

Kandidujete v Ústeckém kraji jako lídr DSSS. Co nabízíte místním lidem?

Myslím si, že naše názory jsou jasné. Jde o konkrétní programové priority, které by pomohly zlepšit situaci občanů v tomto regionu. Tíživá bezpečností situace, nepřizpůsobivý styl života, nárůst ghett a velká nezaměstnanost. To trápí Ústecko a je okamžitě nutné aplikovat lék v podobě národního a sociálního programu dělnické strany.

Vaše poslední slova členům a sympatizantům DSSS před otevřením volebních místností…?

Nenechte se odradit od podpory naší strany. Jak říká jedno naše motto: Nejdeme ani vlevo, ani vpravo, jdeme přímo. Volte proto rozumem a srdcem, v zájmu naší země. Volte 18!

-red-

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama