Mgr. František Lukl, MPA

  • BPP
  • Jihomoravský kraj
  • náměstek hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2013 15:39:30

Podivnosti pana Podivínského

Podivnosti pana Podivínského

Reakce ministra Lukla na zprávu ČTK ohledně programu SFŽP Nová zelená úsporám.

„Nevím, zdali počínání kolegy Podivínského v posledních hodinách před otevřením volebních místností je jen podivně vnímanou realitou jeho samotného nebo populismem nebo dokonce cílenou diskreditací mé osoby. Frenetická hysterie, která ho zachvátila poté, co členové vlády rozhodli o přerušení, podotýkám znovu, přerušení na maximálně 30 dní, projednání jeho bodu – Nová zelená úsporám, jsem od permanentně sladké úsměvy rozdávajícího kolegy opravdu nečekal. Holt volby jsou volby. Ale k faktům:

1. Vláda pouze přerušila projednání tohoto materiálu, nikdo z vlády nezpochybnil spuštění programu Nová zelená úsporám.
2. Přerušila proto, že kolega Podivínský nedokázal důvěryhodně vypořádat rozpor, který vznesl rezort MMR, dávno před středečním jednáním vlády.
3. Jde o zateplování bytových domů, které je realizováno prostřednictvím programu Jessica u SFRB a financováno ze zdrojů EU.
4. Podivínský konečně otevřeně přiznává, že je ambicí SFŽP se vlomit i do této oblasti bydlení, což na vládě vehementně popíral.
5. Jde o porušení základní zásady politiky soudržnosti EU – principu adicionality, jejímž cílem je zajistit, aby zdroje EU nenahrazovaly národní rozpočty členských států. Vůbec agenda EU fondů je MŽP trochu cizí, vždyť jsou také nejhorším rezortem v jejich čerpání.
6. Nic víc vláda po kolegovi Podivínském nechtěla, než vypořádání těchto rozporů a dohodu s MMR.
7. 30 dnů neznamená v rozjetí programu žádné zásadní zdržení. Ale bude to až po volbách, a to je asi ten problém tohoto běsnění a falešného obviňování.

Kolega Podivínský se tak dopustil minimálně:

1. Nekolegiálního jednání, které špiní nejen mé jméno, ale renomé celé vlády.
2. Egoismu, kdy nadřadil svůj volební zájem, zájmů České republiky ve vztahu k čerpání evropských fondů.
3. Ohrožení vyčerpání 610 miliónů korun ze zdrojů Evropské unie, a tím prohloubení manka nedočerpání.
4. Pokračování v neuváženém konání rezortu MŽP, kde působil ještě za vlády Petra Nečase, ve vztahu k čerpání evropských dotací.

Mrzí mě tento jeho přístup, který nemá nic společného s principy, na kterých vláda Jiřího Rusnoka pracuje. Nestalo se totiž nic z toho, co píše ve svých emocionálních tiskových zprávách. Je to tak nepochopitelné nebo nestandardní, že je nutné nejprve vypořádat zásadní rozpory a teprve poté spustit program. Nebo je historicky zavedenou normou MŽP, že se u nich na baráku něco slavnostně vyhlásí a pak se to za běhu překotně mění. Myslím, že všichni s tím máme velké zkušenosti.

Kéž by se kolega Podivínský raději soustředil na zrychlení plateb SFŽP za realizované projekty starostům obcí a jiným žadatelům, sjednotil si metodiku poskytování dotací, dodržoval konečně kontinuitu a především si ZAMETL PŘED VLASTNÍM PRAHEM“.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama