Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.10.2013 13:06:24

Nehlasujte pro zrušení amerického embarga vůči Kubě

Nehlasujte pro zrušení amerického embarga vůči Kubě

O 53 let trvajícím ekonomickém embargu USA vůči Kubě bude toto úterý hlasovat 68. Valné shromáždění OSN.

Podle českého europoslance Edvarda Kožušníka, který se problematice Kuby dlouhodobě věnuje se však jedná o divadlo pro veřejnost, kterým se Kuba snaží přenést vinu za své ekonomické a sociální problémy na bedra USA.

„Samotné hlasování je každoročním folklórem v OSN. Letos se tuším o tom samém bude hlasovat již po dvaadvacáté. Kubánský komunistický režim se snaží ve světě vytvořit iluzi, že za všechna příkoří, která se dějí na tomto karibském ostrově mohou Spojené státy,“ uvedl Kožušník. Podle něj je pro Českou republiku nedůstojné, aby se aktivně účastnila přijímání této deklarace. „Výsledek hlasování nebude mít žádný vliv na skutečnost, zda USA embargo zruší či nikoliv. Kdyby se Spojené státy nakonec samy rozhodly embargo zrušit, život běžných Kubánců se tím vůbec nezlepší. Jediným kdo by z přísunu amerických dolarů těžil by byli komunističtí představitelé kubánského režimu a vysocí představitelé armády, která ovládá většinu kubánského zahraničního obchodu. Poslední co by si totalitní kubánský režim přál je skutečné zrušení embarga, protože režim by definitivně ztratil vnějšího nepřítele. Česká republika by se neměla nechat vtahovat do této kubánské hry na zlé USA a hodnou Kubu a měla by buď tuto rezoluci odmítnut nebo se alespoň zdržet, je to pro nás nedůstojné,“ zdůraznil český europoslanec.

Kožušník se problematice lidských práv na Kubě věnuje dlouhodobě. V Evropském parlamentu byl iniciátorem ocenění kubánského disidenta Guillermo Fariñase Sacharovovou cenou.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama