PaedDr. Alena Gajdůšková

Vždy na Vaší straně!
  • SOCDEM
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2013 14:13:46

Jak vzniklo Československo na základě společného úsilí demokratů

Jak vzniklo Československo na základě společného úsilí demokratů

Slavíme 95. výročí české samostatnosti, která tehdy byla samostatností československou. Chtěla bych připomenout několik aspektů tohoto výročí.

Na vzniku republiky se tehdy podepsala touha po míru, ale i uvědomění nutnosti vojenského prosazení společných cílů. Generální stávka ze 14. října vyjádřila vůli většiny národa skončit s válkou a prosadit nové, demokratické principy vládnutí. Sociální stát byl tehdy ve středu úvah těch, kterým se ke konci války nevedlo dobře a chtěli s tím něco udělat. Československé legie pak na všech frontách bojovaly za novou společnost a vznik Československa předjímaly již před slavnostním vyhlášením státu.

Nový vývoj začal přes všechny hranice stran a hnutí, demokratická republika vznikla jako průsečík představ o tom, jak má vypadat demokracie a spravedlivé ústavní uspořádání. Právě dnes, dva dny po volbách, je nutné připomenout, že tato 95 let stará událost by nás měla stimulovat k přemýšlení o společném prospěchu. Naše rozdělená společnost by se měla obrátit ke svým kořenům a začít – namísto polarizací – starat se o  prospěch země konstruktivní debatou.

Nelze nepřipomenout postavu Tomáše Garrigue Masaryka. Jeho úvahy o sociálním státu, o odrakouštění, o spravedlivé společnosti pomohly tehdejšímu Československu projít poválečnou krizí s úspěchem. Tento úspěch ovšem nebyl jen úspěchem ideovým. Připomeňme si i tehdejšího ministra financí Aloise Rašína, jehož koncepce měnové reformy pomohla zahladit ekonomické rány způsobené válečným stavem.

Po dalších dvaceti letech, v roce 1938, bylo Československo jediným demokratickým státem široko daleko. Stalo se útočištěm antifašistických uprchlíků z nacistického Německa, nacistům však posléze podlehlo. Z dnešní pozice je nutné promluvit i o tom, že tehdejší tragedie byla způsobená nestabilitou a nedostatkem partnerských vztahů na našem kontinentu. Proto při vzpomínce na vznik Československa připomínám i to, že naše integrace do Evropské unie, která vytváří po zkušenostech z tragického 20. století síť partnerských vztahů a společného úsilí, vlastně pokračuje v odkazu tohoto výročí.

A ještě k odkazu pro současnost. Jednání o tom, jak se bude vytvářet vláda, by se měla nést v duchu vzpomínky na rok 1918. Tehdejší společné úsilí, stabilizace země, je odkazem, který by nám i dnes mělo být závazkem – naše země nesmí být hřištěm znesvářených politických proudů, ale společenstvím, které zná – vedle rozdílných politických představ – i společné principy. Jen tak budeme schopni navázat na odkaz 28. října 1918.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama