Bc. Jan Gabriel

ředitel Domu seniorů Liberec - Františkov, předseda APSS LK
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2013 17:04:21

Quo vadis, ODS?

Quo vadis, ODS?

Takovouto otázku si jistě pokládá nejeden člen ODS, ale také asi většina našich voličů.

Nalézání odpovědi není snadné.  Přiznávám se, že ji v tuto chvíli zřejmě nikdo neví. Proč? 

Protože výsledek voleb, kdy jsme fatálně prohráli, jsme se dle všeho ještě nebyli schopni objektivně a v klidu analyzovat z hlediska příčin, dále jsme se nebyli schopni s tímto výsledkem identifikovat a neměli jsme dost síly se k tomuto výsledku postavit čelem. Nejsem z těch, kdo by říkal, že úplně vše bylo špatně. Stejně tak si myslím, že za náš volební výsledek nemohou z velké části ani média ani prezident ani nikdo další. Za volební výsledek si můžeme jen my sami. K tíži nám voliči samozřejmě přičetli následky našeho sedmiletého vládnutí. Neseme následky vnitřního pnutí a vnitřních bojů, které nám v ničem nepomáhají. Z takzvaných dřívějších volebních taháků, kterými jsme lákali voliče, jsme většinu nesplnili. 

Rozkročení se ODS za Mirka Topolánka spoléhalo na tvrdé voličské jádro a měkký obal. 

Postupem času jsme se však dostali do fáze, kdy jsme tomuto měkkému obalu začali přikládat větší váhu než našim kmenovým voličům. Snažili jsme se zalíbit mediálnímu světu a lovit také ve vodách humanrightistů či NGOistů, přičemž jsme se rozkročili od skalních konzervativců až ke skupině tzv. havlistů. Tím jsme možná jako politická strana došli k ocenění u některých kruhů, které ovšem ODS nevolí, současně nás dle všeho začali houfně opouštět naši skalní příznivci. Naše politické kroky přestaly být srozumitelné, jejich kontury se rozostřily a zamlžily. Tak jak opouštíme konzervativní ideje a tradice, ztrácíme identitu konzervativní pravicové strany. Členská základna nerozumí krokům, které činí vedení, a vedení je neumí, a popravdě také někdy nechce, vysvětlovat. Uvnitř strany panují obavy ze střetu. Nejhorší na celé situaci je, že si mnoho z nás ani nechce připustit její závažnost. 

Pokud se tak ale nestane, nečeká nás v budoucnu nic příjemného, především ne návrat voličů. Není důležité, kdo získal kolik preferenčních hlasů. Důležitý je celkový výsledek voleb, který je jednoznačně tristní a je nezbytně nutné se z něj poučit.

Jan Gabriel, předseda OS ODS Praha 11

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama