Mgr. Ondřej Mrázek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2013 18:35:57

Kosmický zubař velvyslancem

Kosmický zubař velvyslancem

Zpráva o vyslání prvního československého kosmonauta a europoslance za komunisty do Moskvy působí na mnohé Čechy jako píchnutí do vosího hnízda. Zalamovat ruce, skákat z mostu, ba i emigrovat za Velkou louži by ale bylo předčasné.

  Je sice pravda, že Remek s řádem hrdiny Sovětského svazu na prsou a vizáží plukovníka lidové armády v lázních sice na první pohled evokuje nechvalně proslulou historickou epochu, není žádný hollywoodský sympaťák ani šlechtic ducha, ale každá mince má ale dvě strany.

Pro zlepšení našich ekonomických vztahů s Ruskem, zajištění výhodných zakázek pro český průmysl a průnik českých firem na široširé a solventní ruské trhy může Remek udělat více, než všichni velvyslanci v Moskvě před ním.Má s Rusy bohaté zkušenosti, dokáže se orientovat v ruském prostředí a zná tamní mentalitu.
Rusko je země, které má vlastní historii, zvyklosti i politické rituály, které jsou zvenčí zhusta nečitelné. Průměrný divák českých televizních stanic a čtenář českých novin musí nabýt dojmu, že Rusko je pravým peklem. Ve zpravodajství dostávají nejvíce místa katastrofy, neštěstí, pády letadel a brutální útoky policie na pokojné demonstranty. Nápadně to připomíná „objektivitu“ novin před listopadem 89, kdy se takto výběrově negativně zachycovaly Spojené státy a západní svět, zatímco ze Sovětského svazu zpravodajové s úsměvem referovali o vědeckých vynálezech a úspěších zemědělců. Dnes je to přesně naopak.
Remek jako první evropský kosmonaut, dokonce jako první občan jiného státu než SSSR a USA, který se do kosmu dostal, má v Rusku respekt. Rusové už jsou zkrátka takoví – pro kosmonauty mají slabost.
Podobný respekt mají na ruském trhu i mnohé české výrobky, od bot přes auta, tramvaje a lokomotivy až k pivu. Většinu pivovarů a cukrovarů postavili a dodali do Ruska právě Češi. To je potenciál, který by mohl výrazně pomoci vyvést naší uchrchlanou ekonomiku z krize. Stačí k tomu zdánlivě málo: sundat si ideologické černé brýle, přestat se Rusů bát a začít s nimi obchodovat.
Remek se těsně před svou cestou do vesmíru v březnu 1978 musel narychlo naučit zacházet se zubní vrtačkou, protože ruské kosmonauty na vesmírné stanici MIR začaly pobolívat zuby. Remek měl za úkol jejich kazy ve stavu beztíže vyvrtat. Když se do toho ale chtěl pustit, prořekl se, že vrtat se začal učit teprve před týdnem. Ruští kosmonauti vrtání odmítli a na bolesti zubů bleskově zapomněli.

Dnes má Remek jako velvyslanec podobně nesnadný úkol. Dokázat Rusům, že ne všichni Češi se na ně dívají skrz prsty a že jsou dokonce i tací, kdo mají zájem navázat na staletou tradici průmyslového exportu na východ a začít s Ruskem obchodovat. Je vždycky lepší mít v Rusku spolehlivého obchodního partnera než ideologického protivníka. Kosmonaut Remek – navzdory tomu (nebo právě proto), že v českém prostředí vzbuzuje spíš negativní emoce – má vcelku velkou šanci na své nelehké misi do jiného, ruského vesmíru uspět.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama