ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2013 13:15:23

Dopravní nehody nás každoročně vyjdou na 52 miliard korun

Dopravní nehody nás každoročně vyjdou na 52 miliard korun

Jejich oběti si připomeneme Světovým dnem obětí dopravních nehod.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

V prvních deseti měsících letošního roku jsme v porovnání se stejným obdobím loňského roku zaznamenali v České republice výrazný pokles počtu usmrcených

(o 84, tj. 14,7 %), těžce zraněných (o 286, tj. o 10,9 %) i lehce zraněných osob
(o 208, tj. o 1,1 %). Počet usmrcených osob v prvních deseti měsících tohoto roku je nejnižší za posledních 44 let, tedy od roku 1970.

K 31. říjnu evidujeme 486 usmrcených osob do čtyřiadvaceti hodin po nehodě. „Národní strategie bezpečnosti silničního provozu, která má cíl snížit množství tragických nehod, připouští maximálně 490 obětí. Z devíti sledovaných prioritních oblastí jsou problematické dvě – cyklisté a motocyklisté,“ konstatuje vedoucí BESIPu Roman Budský.

„Přesto není přílišný optimismus na místě. Relativní ukazatele sledující počet usmrcených či těžce zraněných na počet obyvatel, počet motorových vozidel nebo dopravní výkon na ujetou miliardu kilometrů jsou stále horší ve srovnání s vyspělými evropskými zeměmi,“ říká ředitel Služby dopravní policie Tomáš Lerch. Česká republika se proto tradičně připojuje k celosvětovému Dni vzpomínek na oběti dopravních nehod. 

Světový den obětí dopravních nehod

Světový den obětí dopravních nehod o třetí listopadové neděli připomenou pietní akty, bohoslužby a vzpomínková setkání na pěti místech republiky. Letos poprvé na Ostravsku
a v plzeňském kostele U Ježíška. České sdružení obětí dopravních nehod ve spolupráci s BESIPem připravilo aktualizovanou publikaci „ABC poškozených a pozůstalých po obětech dopravních nehod,“ upozorňuje místopředseda ČSODN Stanislav Vondruška. BESIP pak vyhlašuje na sociálních sítích virální kampaň „Už ani jedna. Ruku na to!“.

S jednou usmrcenou osobou se pojí ztráty vyšší než 18,6 miliónu korun

Dopravní nehodovost je globálním problémem, každoročně zemře na silnicích celého světa zhruba 1,25 miliónu lidí, dalších zhruba 50 miliónů utrpí zranění. V Evropě v loňském roce zemřelo 27 700 lidí, 313 000 bylo zraněno. Celosvětově jsou pak náklady spojené s dopravními nehodami odhadovány na zhruba 518 miliard dolarů.

Loni zemřelo na českých silnicích 742 osob, dalších 2 986 jedinců utrpělo těžké zranění. „To s sebou neslo i nemalé celospolečenské náklady: dopravní nehody vyšly na 52 miliard korun. S jednou usmrcenou osobou se pojí ztráty ve výši více než 18,6 miliónu korun,“ varuje Alena Vyskočilová z Centra dopravního výzkumu.

Jedno těžké zranění s sebou nese náklady ve výši přesahující 5 miliónů korun, nehoda s lehkým zraněním vyjde na 413 000 korun. Nehoda pouze s hmotnou škodou stojí
cca 226 000 korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama