Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2013 8:00:33

Jaké změny čekají muzea a galerie?

Jaké změny čekají muzea a galerie?

Z mezinárodní konference "Muzeum a změna" konané v Nové budově Národního muzea.

Asociace muzeí a galerií uspořádala ve dnech 12. – 14. listopadu v Nové budově Národního muzea 4. ročník mezinárodní konference „Muzeum a změna IV / The Museum and Change IV.  Na akci konané pod záštitou Ministerstva kultury se podílely i Národní muzeum, Český výbor ICOM, Masarykova univerzita – Mendelovo muzeum, Katedra etnologie a muzeologie Filozofické fakulty Univerzity Komenského v Bratislavě, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze a další partneři.

Ústředním tématem čtvrté konference byla problematika dokumentace současnosti včetně prezentace nových a nejnovějších dějin a každodennosti dvacátého, resp. jedenadvacátého století.  Třídenní setkání muzejních pracovníků, pedagogů, studentů, zástupců zřizovatelů muzeí a galerií proběhlo i za aktivní účasti Středočechů, nechyběl ředitel hornického muzea v Příbrami Josef Velfl, ředitel Mladoboleslavského muzea Luděk Beneš, ředitelka Muzea v Roztokách u Prahy Zita Suchánková, ředitel Sládečkova vlastivědného muzea Zdeněk Kuchyňka či ředitel Muzea Podblanicka Radovan Cáder a další.

„Jako horkou bramboru jsem vnímal téma bloku IV. - Když rozpočty nestačí, která přinesla zajímavé náměty i do naší práce, za přínos považuji určitě i příspěvky o nutnosti nových vztahů mezi návštěvníky a kulturními institucemi“,  sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se několika přednášek konference zúčastnil. „Ale těším se, až budeme závěry a jejich možné dopady probírat s řediteli příspěvkových organizací.“

V 5 hlavních blocích na témata Dokumentace současnosti, Za zdmi muzeí, Místa vzdělávání a potěšení, Když rozpočty nestačí, Prezentujme a interpretujme současnost vystoupilo více než 50 přednášejících z Německa, Nizozemí, Slovinska, Španělska, Švédska, Švýcarska, Indie, Taiwanu, Spojených států, Slovenské a České republiky. Dalších 9 příspěvků zaznělo na studentské sekci konference. Přihlášeno bylo přes 240 účastníků z celé České republiky a dalších evropských i mimoevropských států.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama