Doc. JUDr. Miroslav Němec, Ph.D.

  • NÁR.SOC.
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2013 23:41:42

Kde byli studenti 17. listopadu 2013?

Kde byli studenti 17. listopadu 2013?

V neděli 17. listopadu 2013 jsme v České republice slavili Státní svátek - „Den boje za svobodu a demokracii“, který je současně „Mezinárodním dnem studentstva“.

Někteří ze studentů, i přes značné snížení výstupní úrovně takřka všech našich vysokých škol a také „díky“ účelové deformaci našich dějin různými „pavědci“, po sametovém převratu v roce 1989 vědí, že tento celosvětový den studentstva není jen dnem konce tzv. „reálného socialismu“ u nás (17. 11. 1989), ale byl uznán a také vyhlášen již na schůzi Mezinárodní studentské rady v roce 1941, jako výraz ocenění našich československých studentů, kteří v říjnu a listopadu 1939 demonstrovali v Praze proti německé okupaci. Tento významný den je také doposud jediným mezinárodním svátkem, k jehož vzniku dali podnět čeští občané a který byl celosvětově uznán.

Události tehdy začaly poměrně poklidnou demonstrací našich občanů a studentů v den 21. výročí vzniku Československa, dne 28. října 1939 v Praze, která byla zcela zbytečně násilně potlačena a byl zde postřelen student lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jan Opletal a usmrcen pekařský dělník Václav Sedláček. Jan Opletal svému zranění dne 11. listopadu 1939 rovněž podlehl a jeho pohřeb, který se konal dne 15. listopadu 1939 v Praze na Albertově, se stal masovou demonstrací proti okupaci naší vlasti fašistickým Německem.

Vzhledem k tomu, že se této demonstrace zúčastnily tisíce lidí a proti této demonstraci byly opět nasazeny pořádkové jednotky, včetně oddílů SS, uskutečnila se ihned druhý den po demonstraci (16. listopadu 1939) v Berlíně porada za přímé účasti Adolfa Hitlera, jejímž výsledkem bylo rozhodnutí o uzavření všech českých vysokých škol na následující tři roky a „rozprášení“ organizátorů demonstrace. Akce začala ještě v noci z 16. na 17. listopadu 1939, kdy bylo provedeno rozsáhlé zatýkání českých studentů gestapem a jednotkami SS nejen v Praze, ale i v Brně a v některých dalších městech, 9 hlavních představitelů studentského protinacistického hnutí bylo popraveno a více než tisíc dalších zatčených studentů bylo transportováno do koncentračního tábora v Sachsenhausenu v severním Německu.

Tento významný mezinárodní studentský den - 17. listopad - byl našimi studenty symbolicky využit i během bouřlivých událostí v roce 1989 a v současné době je tedy tento den nejenom Mezinárodním dnem studentstva, ale i českým státním svátkem zapsaným v kalendáři pod názvem „Den boje za svobodu a demokracii“.

U příležitosti tohoto státního svátku, se v dopoledních hodinách v neděli, dne 17. listopadu 2013, konala u Hlávkových kolejí v Praze významná vzpomínková slavnost za účasti premiéra Jiřího Rusnoka, ministra obrany Vlastimila Picka, ministra vnitra Martina Peciny a dalších představitelů veřejného a politického života. Zatímco se zde shromáždila zhruba stovka disciplinovaných pamětníků v úctyhodném věku, kteří i přes svůj věk přišli osobně zavzpomínat na události roku 1939 i 1989, studenty jsem zde hledal marně, resp. jejich počet na této slavnosti spojené s projevy a kladením věnců, bych spočítal na prstech jedné ruky a řekl bych, že jich bylo rozhodně méně, než zde položených věnců. Co myslíte, vážení, není to i naše chyba?

Doc. JUDr. Miroslav NĚMEC, Ph.D.

Stínový ministr vnitra za LEV 21

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 2 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama