Edvard Kožušník

Svět není ani černý ani bílý
  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.11.2013 14:11:23

Konec štrasburského cirkusu

Konec štrasburského cirkusu

Evropský parlament dnes na svém plenárním zasedání ve Štrasburku podle očekávání drtivou většinou odsouhlasil Zprávu o umístění sídel evropských institucí a udělal tak další krok ve svém tažení za ustanovení jednoho sídla Evropského parlamentu.

´

Parlament se tak dovolává svého práva rozhodnout o místě svého sídla a ukončit tak každoměsíční přesouvání mezi Bruselem a Štrasburkem, které stojí ročně 180 milionů euro a 19 000 tun CO2.

Evropský parlament si jako zákonodárná instituce nemůže stanovit místo svého sídla, neboť to je zakotveno v primárním právu Evropské unie. Sídlo tak muže být měněno pouze dohodou členských státu EU. Poslanci dnes v poměru 483:141 odsouhlasili návrh zpravodajů  Ashleyho Foxe a Geralda Häfnera, že budou iniciovat řádný postup pro přijímání změn smlouvy podle článku 48 Smlouvy o Evropské unii s cílem navrhnout změny, které jsou nezbytné, aby Parlament mohl sám plně rozhodovat o své vnitřní organizaci a umístění sídla. Návrh před měsícem odsouhlasili členové Výboru pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu.

Podle českého europoslance Edvarda Kožušníka, který je členem skupiny Single Seat stojící za myšlenkou jednoho sídla Evropského parlamentu, je tento výsledek přirozeným vyústěním situace, do které se Evropský parlament dostal poté, co Evropský soudní dvůr na popud Francouzské vlády znemožnil poslancům omezit počet zasedání ve Štrasburku a přesunout je do Bruselu, kde probíhá většina pracovních aktivit Evropského parlamentu. „Postoj Francouzské vlády k zachování Štrasburku, je eufemisticky řečeno dětinský. Ekonomická situace celé Evropy není dobrá a Parlament chce jít příkladem ostatním evropským institucím a omezit své provozní výdaje. Přesunem všech parlamentních aktivit do Bruselu a ukončení cirkusáckého stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem, bychom každoročně ušetřili 180 mil. EUR, bohužel Parlamentu jako zákonodárné instituci není umožněno o této věci rozhodnout,“ popsal situaci český europoslanec.

Celý proces změny se však podle Kožušníka neobejde bez souhlasu všech osmadvaceti členských států Unie. Právě Kožušník inicioval na jaře tohoto roku kampaň pro podporu myšlenky jednoho sídla Evropského parlamentu přímo u hlav všech členských států a obrátil se dopisem na nejvyšší představitele členských států EU s dotazem, zda jsou ochotni podpořit redukci současných tří sídel EP na jedno.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama