Jan Hamáček

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,88. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2013 21:02:16

"Za Vaši a naši svobodu..." čest památce Natalie Gorbaněvské

"Za Vaši a naši svobodu..." čest památce Natalie Gorbaněvské

S velkým zármutkem jsem přijal zprávu o úmrtí Natalie Gorbaněvské, jedné z osmi statečných, kteří na Rudém náměstí v Moskvě demonstrovali proti okupaci Československa v srpnu 1968.

S heslem „Za Vaši a naši svobodu“ uspořádala Natalija Gorbaněvská se svými přáteli v té době naprosto bezprecedentní projev občanské neposlušnosti.

Protestní akce byla po několika minutách samozřejmě potlačena, jejich čin se však nesmazatelně zapsal do jedné z nejtěžších etap naší novodobé historie jako výraz naděje a odmítnutí bezpráví.

Natalija Gorbaněvská, ruská básnířská a disidentka, v sobě ztělesňovala nesmírnou vnitřní sílu a odhodlání zůstat vždy věrna svému přesvědčení. Nedala se zlomit soustavným nátlakem a perzekucemi a vytrvale se angažovala v obhajobě svobody a lidských práv.

Je škoda, že se ještě za života této významné disidentky nepodařilo prosadit, aby obdržela české státní vyznamenání. Doufám, že naše republika ocení její činy alespoň in memoriam.

Natalija Gorbaněvská si za svůj principiální postoj zasluhuje náš vděk a uznání. Osobností jejího formátu je vždy málo a nesmíme na jejich odkaz zapomenout.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama