Milan Krajča

S lidmi pro lidi!
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2013 9:45:00

Za svět míru, solidarity a společenské přeměny!

Za svět míru, solidarity a společenské přeměny!

Pod heslem „Mladí, sjednoťme se proti imperialismu, za svět míru, solidarity a společenské přeměny!“ se v těchto dnech scházejí tisíce mladých lidí z celého světa v jihoamerickém Ekvádoru.

Pod heslem „Mladí, sjednoťme se proti imperialismu, za svět míru, solidarity a společenské přeměny!“ se v těchto dnech scházejí tisíce mladých lidí z celého světa v jihoamerickém Ekvádoru. Na pozvání ekvádorské mládeže se právě zde totiž koná 18. světový festival mládeže a studentstva. 

Světové festivaly mládeže a studentstva jsou již desítky let největšími mezinárodními vystoupeními mládeže bojující za mír, pokrok, rozvoj a solidaritu, proti válce, útlaku, vykořisťování a imperialismu. Jejich počátek sahá do poválečného Československa, kdy se v Praze, coby mohutná mezinárodní oslava na vítězství nad fašistickým terorem, uskutečnil první z nich. Tehdy se do našeho hlavního města sjelo přes 17 tisíc mladých lidí z mnoha zemí světa, aby demonstrovali svůj odpor k proti fašismu a válce. Pražský festival tak zahájil už takřka sedm desetiletí trvající tradici festivalového hnutí.

Stávající festival v Quitu má již pořadové číslo 18. Ekvádor je navíc po socialistické Kubě a bolívarovské Venezuele už třetí zemí jihoamerického kontinentu, hostící toto velké setkání pokrokové mládeže z celého světa. Právě v tomto regionu mají Světové festivaly mládeže a studentstva a celosvětový zápas mladé generace, který představují, mimořádný ohlas. Je tomu tak i z důvodu klíčové role, jež mládí sehrávají při prosazování pokrokových změn v Latinské Americe. Nejinak je tomu i v samotném Ekvádoru, kde je mládež důležitým činitelem lidového a antiimperialistického hnutí vedeného ekvádorským rezidentem Rafaelem Correou.

Hlavním partnerem 18. světového festivalu mládeže a studentstva je, stejně jako od počátků festivalového hnutí, Světová federace demokratické mládeže. Tato mezinárodní organizace, vzniklá bezprostředně po vítězství nad fašismem v roce 1945, je po dlouhá desetiletí organizátorem mezinárodního hnutí demokratické, pokrokové a antiimperialistické mládeže. Po celou dobu své existence stojí v čele zápasů mládeže proti válce, imperialismu a kolonialismu.

Je jen dobře, že výzva Světové federace demokratické mládeže k mladým lidem světa k účasti na festivalu v Quitu zaznamenala ohlas i v České republice. I pokroková mládež z naší země tak bude mít na festivalu svou reprezentaci složenou z představitelů Komunistického svazu mládeže, Komunistické strany Čech a Moravy, mírového hnutí i organizací mezinárodní solidarity. Úspěšné uskutečnění 18. světového festivalu mládeže a studentstva tak bude jistě také důležitým impulsem pro další potřebný rozvoj pokrokového hnutí mládeže i v naší vlasti.

Milan KRAJČA, 

delegát 18. světového festivalu mládeže a studentstva

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama