MUDr. Jiří Maštálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2013 10:29:08

Z mého bruselského blok(g)u

Z mého bruselského blok(g)u

Peníze - snad nejfrekventovanější slovo v Evropském parlamentu (EP). Nejen v souvislosti s různými rozpočty. Dnes mi ale jde o peníze z pohledu ochrany spotřebitelů.

 

Říká se, že peníze nesmrdí. Určitě to platí o lidech, kteří je získávají ne zrovna poctivě, těm zaručeně »nepáchnou«. Právě je na pomyslné »vývěsce« písemných prohlášení, jimiž poslanci EP upozorňují na problémy, kterými by se měly evropské instituce zabývat, text, který předkládáme společně s dalšími deseti europoslanci.

Týká se ochrany spotřebitelů, využívajících finančních služeb, před lichvou. Motivací nám byla řada stížností občanů členských zemí unie na jev, který se rozrůstá. A nemá hranic. Proto vedle zástupců ČR prohlášení iniciovali poslanci ze Slovenska, Nizozemska, Belgie a Spojeného království.

Lichva je definována stroze jako »závazek nepřiměřený k zisku závazkem získanému«. Poněkud srozumitelnější je výraz »žraločí« půjčka. Mně se ale nejvíc líbí poněkud archaické, ale hodně trefné označení »úžera«. Jde snad o původ latinský, ale já si myslím, že tento problém opravdu »užírá« nejen z krajíce lidí, kteří upadají do dluhů. Ne, že by už nějaká pravidla nebyla, jak na národní úrovni, tak na evropské. Jenomže lichváři je dokáží obcházet. Atak chceme svým prohlášením upozornit Evropskou Radu iKomisi na potřebu větší důslednosti a snad vyvolat i další kroky v zájmu pomoci spotřebitelům.

Není přece normální, aby procházely praktiky, kdy především z lidí ze sociálně slabších vrstev, v důsledku nejen jejich neopatrnosti, ale také neinformovanosti, podvodníci doslova »dřeli kůži«. Mezi stížnostmi je příklad invalidní důchodkyně ze Slovenska s příjmem asi 300 eur měsíčně, kterou připravili lichváři o víc než 13 000 eur. Ruku v ruce s takovými případy bývá i strašák exekuce. I u nás lidé podepisují neskutečně tvrdé podmínky půjček, stanovené věřiteli. Občané Unie si stěžují také na šikanu a zastrašování. Což mi připomíná kauzu, známou u nás jako »šmejdi«. A bylo jen dobře, že ji v EP prezentovala europoslankyně Olga Sehnalová. Nekalé obchodní praktiky a lichva, to jsou jakési spojité nádoby a my o nich budeme hlasovat počátkem příštího roku.

Mimochodem, víte, že z popudu jedné z evropských směrnic existuje i »Černá listina zakázaných obchodních praktik«? Je k nalezení na internetu. A pak, že jen otravujeme samými zbytečnými regulacemi. Jistě, i v EP se občas »šlápne vedle«, ale bylo by dobré vědět také o tom, že jsme častěji na Vaší straně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama