Ing. Vlastimil Picek

  • BPP
  • Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2013 12:11:26

Hradní stráž se hlásí k tomu nejlepšímu z dějin našeho státu

Hradní stráž se hlásí k tomu nejlepšímu z dějin našeho státu

V pátek 6. prosince 2013 se na I. nádvoří Pražského hradu uskutečnil slavnostní nástup jednotek Hradní stráže u příležitosti 95. výročí jejich vzniku.

Ceremoniálu se spolu s čestnými a dalšími významnými hosty zúčastnili i ministr obrany Vlastimil Picek a náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Petr Pavel.

Členy velení Hradní stráže přijal i prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman: „Historie Hradní stráže je v prvopočátcích spojena s účastí našich legionářů, kteří tvořili její původní jádro. Přál bych si, aby novodobí legionáři, tedy ti, co prošli zahraničními misemi, se postupně účastnili i na aktivitách Hradní stráže a pokračovali tak v legionářském odkazu.“

Podle prezidenta je v naší republice jen málo institucí, které se mohou pochlubit tak dlouhými dějinami. Připomněl také, že hlavním úkolem Hradní stráže není chránit hlavu státu, ale střežit největší klenot Prahy – Pražský hrad. Zároveň vyzdvihl i řadu jejích humanitárních aktivit, od darování krve, pomoci dětským domovům až po pomoc při letošních povodních. Na závěr předal prezident Hradní stráži prezidentskou stuhu na prapor. Velitel stráže, plukovník Radim Studený mu na oplátku předal pamětní odznak a knihu o historii jednotky s názvem „Stráž na Hradě pražském“ z pera autorského kolektivu Vojenského historického ústavu Praha za přispění členů Hradní stráže, která byla následně představena i široké veřejnosti na slavnostním nástupu.

Přesně ve tři hodiny se pak na prvním nádvoří Pražského hradu konala slavnostní přehlídka. K členům sboru promluvil ministr obrany Vlastimil Picek. „Snad nikde jinde není vazba mezi původním legionářským ideálem a současností tak pevná, jako právě u Hradní stráže,“ zdůraznil ministr. „Se svým posláním se hlásí k tomu nejlepšímu, co formovalo dějiny československého i českého státu a jeho armády. Přeji vám, abyste u vědomí významného výročí, ke kterému se hrdě hlásíte, patřili i nadále k elitě našich ozbrojených sil a byli chloubou českého státu i Pražského hradu.“

Kromě vojáků v současných stejnokrojích upoutala diváky také trojice jezdců na koních v legionářských uniformách nesoucí historickou standartu prezidenta T. G. Masaryka z dob první republiky, která dorazila z kladrubského Národního hřebčína. Představila se také jednotka v historických stejnokrojích představující vojáky 5. pěšího pluku T. G. Masaryka. Příslušníci tohoto pluku zabezpečovali na Hradě v dobách první republiky významné ceremoniály, jako bylo kupříkladu vítání státních návštěv. V historických stejnokrojích a se svým praporem napochodovali také členové Československé obce legionářské, odkazující k tradici legionářských vojsk za I. světové války, k jejichž odkazu se Hradní stráž hrdě hlásí.

Po ukončení slavnostního nástupu následoval adventní koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR a dětského Kühnova sboru v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha, který se konal pod záštitou Ivany Zemanové.

V Rothmayerově sále Pražského hradu se pak v podvečer uskutečnilo předání ocenění u příležitosti 95. výročí založení Hradní stráže. Mezi mnoha oceněnými byli například vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář a náčelník GŠ AČR generálporučík Petr Pavel.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama