MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2013 13:48:29

Optimální model

Optimální model

V posledních zhruba deseti letech jsem slyšela mnohokrát chválu na model spolupráce mezi církví a státem v případě kroměřížského zámku...

...Dalo by se říci vzor hodný následování. Vzájemné pochopení, respekt i rozdělení rolí. Proto zpráva o žádosti Arcibiskupství olomouckého o navrácení kroměřížského zámku působí tak trochu jako ledová sprcha.

Kroměřížský zámek byl i v minulosti v poměrně dobrém stavu a nelze říci, že by byl nějak opomíjen, pokud šlo o jeho dlouhodobou údržbu. Investovalo se vcelku průběžně a tak zámek prošel minulou dobou bez větších ztrát.

Velká investice státu se odehrála ve druhé polovině  90.let, kdy byla kompletně opravena fasáda zámku. Jistě i zápis na seznam UNESCO napomohl přízni v získávání dalších investic. Zcela nová zámecká galerie, výstavní prostory mincovny následovaly. Pak dlouho připravovaný a finančně velkorysý projekt Národního centra zahradní kultury financovaný z prostředků EU, jehož nositelem je státní instituce Národní památkový ústav. Optimální model, o kterém se často mluví, spočívá v dlouholeté dohodě, kdy nemovitosti zámku spravuje stát, sbírky jsou propůjčeny olomouckým arcibiskupstvím a za účelem jejich správy je zřízeno tzv. Arcidiecézní muzeum se sídlem na kroměřížském zámku.

V poslední době došlo na zámku k dalším změnám a to k umístění Územní památkové správy s působností pro území Moravy.

Investice do zámku v uplynulých letech byly a jsou investicemi z veřejných zdrojů v řádu několika set milionů korun. Byla to vůle občanů udržovat památku UNESCO a kulturní dědictví pro všechny a pro všechny také přístupnou. Církev svou žádostí prokázala velmi pragmatický přístup a jak je vidět z předchozích prohlášení, také tvář hráče pokeru. Prostě - optimální model...
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama