MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2013 11:27:59

Europoslanci chtějí spolehlivější doručovatelské služby v Evropě

Europoslanci chtějí spolehlivější doručovatelské služby v Evropě

Lidé, kteří nakupují vánoční dárky přes internet v Evropské unii, mají až šestnáctkrát větší výběr zboží, než kdyby navštěvovali běžné kamenné obchody.

Plnému rozvoji evropského elektronického obchodu však brání problémy s doručováním objednaného zboží. Až 70 % nákupů na internetu se z těchto důvodů nakonec vůbec neuskuteční. Europoslanci Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele proto tento týden odhlasovali zprávu, která má pomoci napravit nejzávažnější nedostatky s doručováním v elektronickém obchodě.

„Myslím, že je symbolické, že k odhlasování návrhu došlo právě teď, před Vánoci. Téměř každý, kdo kupoval dárek přes internet, měl někdy obavy, zda zásilka dorazí včas. Zvláště, objednával-li něco v zahraničí,“ okomentovala hlasování europoslankyně a stínová zpravodajka návrhu, Olga Sehnalová (ČSSD, S&D). Elektronický obchod v Unii neustále roste, v období let 2013 až 2016 se očekává jeho meziroční nárůst o více než 10 %. Největší nápor zažívají internetové obchody právě v prosinci.

Zpráva volá zejména po zvýšení spolehlivosti a transparentnosti doručovatelských služeb v Evropě, včetně možnosti přeshraničního sledování pohybu zásilky. „Součástí standardního souboru informací o objednávce od obchodníka by mělo být sledování a dohledávání zásilek. V současné době dochází ze strany jednotlivých operátorů k jejich překódování, což zákazníkovi průběžné sledování pohybu zboží prakticky znemožňuje,“ vysvětluje europoslankyně Sehnalová.

Dokument dále navrhuje vznik evropské značky důvěry, která by byla garantem kvality doručovatelských služeb v Evropě. „Zakotvení značky, její rozsah a minimální standardy by měla na základě podrobné analýzy navrhnout Komise. Tato značka by byla nejen garantem kvality a spolehlivosti poskytovaných služeb, ale také zárukou dodržování pracovních a environmentálních standardů,“ uvedla poslankyně, která do zprávy zhodnocení užitečnosti případné značky prosadila.

„Zkvalitnit by se do budoucna mělo i doručování do vzdálenějších oblastí, například na menší vesnice a do pohraničí, odkud lidé často hlásí problémy,“ uvedla dále europoslankyně Sehnalová.

Zpráva chce rovněž řešit i srovnávací portály, které při nakupování využívá stále více spotřebitelů. Ty by měly podle europoslanců respektovat jasná pravidla transparentnosti, srozumitelnosti a nestrannosti.

Odhlasovaná zpráva navazuje na Zelenou knihu Evropské komise o integrovaném trhu doručování balíků pro růst elektronického obchodu v EU. Evropský parlament by ji měl finálně schválit na svém plenárním zasedání v únoru nadcházejícího roku. Zpráva má nezávazný charakter, nicméně napovídá mnoho o budoucím vývoji v sektoru. Komise například již nyní představila akční plán, který má do budoucna vést ke konkrétní legislativě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama