ThDr. Kateřina Klasnová

Praha 1 a střední Čechy
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2013 11:24:58

Rozpočet Prahy 1? Jen radniční měsíčník má stát 260 000 měsíčně, ples pět milion

Rozpočet Prahy 1? Jen radniční měsíčník má stát 260 000 měsíčně, ples pět milion

Kateřina Klasnová odmítá rozpočet Prahy 1 pro příští rok

Zastupitelstvo Prahy 1 dnes jednalo o rozpočtu městské části na příští rok. "Nebudu zde unavovat návrhy změn, které mi nikdo stejně neschválí," zahájila diskusi Kateřina Klasnová (VV). Uvedla však, že takto sestavený rozpočet Věci veřejné nepodpoří. A ptala se například na víceleté investice typu rekonstrukce Thurn-Taxisova paláce v Letenské ulici. "Investice obecně jsou naprosto nepřehledné," řekla Klasnová.

Rozpočet pro rok 2014 obhajoval zástupce tajemníka městské části Zdeněk Kovářík, když odpovídal na dotazy opozičních zastupitelů. Opozice se však shodla, že bohužel nemá sílu špatně sestavený rozpočet změnit. Za sporné považují zastupitelé VV a SZ například výdaje ve výši až 80 milionů na bezpečnost - určených na vybudování nových přechodů, ale hlavně na nový kamerový systém. "Nejsem militantně proti novým kamerám, byla jsem se podívat i v dohledovém centru městské policie Prahy 1, vadí mi ale astronomická částka, která je na kamery určena. Přitom problémy obyvatel s hlukem a s přestupky kamery nevyřeší, protože například oblast Starého Města není vůbec pokryta městskými strážníky," podotkla Kateřina Klasnová.

Ta se zeptala přímo radního pro bezpečnost Ivana Solila, proč není navýšena položka na odměny pro strážníky. "Naopak tento motivační program má v rozpočtu určenu nižší částku než loni," upozornila zastupitelka VV. Podle Solila motivační systém "prostě nefunguje".

Diskuse se strhla i okolo převádění financí, jež Praha 1 letos neutratila, do rozpočtu pro příští rok. Jedná se o cca 180 milionů korun. "Je to standardní postup," uvedl zástupce tajemníka úřadu městské části Zdeněk Kovářík. To rozporoval Jan Bürgermeister, který předem uvedl, že se hlasování o rozpočtu zdrží, protože je podle něj rozpočet sestaven špatně a v rozporu se zákonem.

Opozice se shodla i na tom, že pro mnohé investice není v rozpočtu dostatek podkladů. Týká se to zejména víceletých investic a výdajů na různé rekonstrukce. "Jak je rozpočtována například oprava Thurn-Taxisova paláce?" ptala se Klasnová. Zastupitelé se ptali i na výstavbu nového domu se sociálními malometrážními byty na rohu ulic Samcova a Lodecká aj. Kovářík uznal, že přehled investic bude muset vytvořit, a slíbil tak učinit právě alespoň u těch víceletých.

"Očekávala jsem ale, že tento přehled bude hotov již na dnešní jednání, tak, jak pan Kovářík slíbil při pracovním projednávání rozpočtu v listopadu. Zastupitelé, ale i občané Prahy 1 by přece měli vědět, co, kdy a za kolik se bude stavět! Neznáme investiční záměry, projekty, zda probíhají investice podle plánu, kolik již bylo a kolik ještě bude utraceno, zda jsou účtovány vícepráce a podobně," zkritizovala rozpočet Klasnová.

Na závěr se starosta Oldřich Lomecký jako předkladatel pochválil, že rozpočet Prahy 1 pro rok 2014 je sestaven rozpočtově odpovědně a počítá s vysokými výdaji například na školství či sociální politiku. "Zapomněl ovšem dodat, že rozpočet je velkorysý i pro PR radnice, jen radniční měsíčník má stát 260 000 korun každý měsíc, ples Prahy 1 bude opět stát přes pět milionů. Vysoké jsou i výdaje na úklid - přes patnáct milionů jen na úklid psích exkrementů - přitom obyvatelé Prahy 1 si stěžují, že za současného vedení radnice jsou ulice čím dál špinavější," uvedla Klasnová.

Připomněla také, že obrovským problémem jsou personální výdaje, které činí 175 milionů korun. "Částka personálních výdajů vůči celkovému rozpočtu je opravdu astronomická. Na úřadu městské části je zaměstnáno o třetinu více lidí, než odpovídá standardu. Namísto toho, aby to vedení radnice řešilo, hodlá utratit částku rovnající se třetině běžných výdajů," upozornila zastupitelka VV.

Rozpočet s příjmy a výdaji ve shodné výši 818 milionů byl schválen většinou 26 hlasů TOP 09, ČSSD a ODS. Proti hlasovali čtyři zastupitelé Věcí veřejných a Strany zelených.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama