Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2013 21:00:48

S&D vyzývá k politické podpoře procesu rozšíření o země západního Balkánu!

S&D vyzývá k politické podpoře procesu rozšíření o země západního Balkánu!

V souvislosti se závěry Evropské rady k rozšíření EU o země západního Balkánu zveřejněnými tento týden vyzývají Evropští sociální demokraté členské státy k další politické podpoře a pokroku v procesu rozšiřování v příštím roce 2014.

 Libor Rouček, místopředseda Skupiny S&D zodpovědný za politiku rozšiřování a sousedství EU, řekl:

                  

Naše Skupina S&D vítá rozhodnutí Rady o zahájení přístupových vyjednávání se Srbskem v lednu 2014. Není pochyb o tom, že si Srbsko plně zaslouží udělat pokrok v přístupovém procesu, neboť dokázalo učinit historický krok směrem k normalizaci vztahů s Kosovem a zahájilo uskutečňování vnitřních reforem.

Naproti tomu jsme zklamáni, že Rada nevyslala jasnější a pozitivnější signál vůči ostatním zemím západního Balkánu.

Především Albánie dosáhla v roce 2013 značného pokroku přijetím významné části evropské legislativy a uspořádáním klidných a transparentních parlamentních voleb. Odložením rozhodnutí o statutu kandidátské země promeškala Rada příležitost pomoci konsolidovat tyto úspěchy. Doporučujeme albánské vládě, aby pokračovala v současných reformách - v první řadě v boji proti korupci a organizovanému zločinu. Jen tak se jí podaří získat v brzké době kladné rozhodnutí o udělení statutu kandidátské země, a bude si moci připravit cestu k zahájení přístupových vyjednávání.

Rovněž v případě Bývalé jugoslávské republiky Makedonie by si Skupina S&D přála, aby Rada prokázala prozíravější a konstruktivnější postoj v otázce zahájení přístupových vyjednávání. Znovu opakujeme naši výzvu k rychlému a všeobecně akceptovatelnému řešení názvu státu, který dosud blokuje přístupový proces. Zároveň důrazně žádáme vládu ve Skopje, aby přestala toto téma využívat k brzdění demokratických reforem – hlavně svobody médií.

Abychom zůstali hodnověrní a skutečně otevření změnám, vyžaduje politika rozšiřování trvalou a jednoznačnou podporu členských států Evropské unie. Jinými slovy musí být EU připravena dostát svým závazkům v okamžiku, kdy kandidátské a budoucí kandidátské země splní požadované úkoly. V roce 2014 bude nutné, aby členské státy prokázaly strategickou prozíravost a politickou odvahu, a posunuly agendu rozšíření EU do všech zemí západního Balkánu.“

Zdroj: www.socialistsanddemocrats.eu, 20.12.2013

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama