Dělnická strana sociální spravedlnosti

  • DSSS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2014 17:24:34

DSSS - Národní opozice proti zkorumpovanému režimu!

DSSS - Národní opozice proti zkorumpovanému režimu!

Štěpánek (DSSS): Zámecká oslava a matky samoživitelky bez peněz

Štěpánek (DSSS): Zámecká oslava a matky samoživitelky bez peněz

Jiří Štěpánek

















7. ledna 2014
V prosinci minulého roku docházelo ke zpožďování vyplácení sociálních dávek a situace pokračuje i v měsíci lednu. Nejkritičtější situace je v kraji Moravskoslezském a Ústeckém, kde na výplatu těchto dávek čeká nejvíce lidí. Problém s vyplácením dávek je dlouhodobý, a potýkala se s ním i Nečasova vláda, ve které resort práce a sociálních věcí připadl TOP 09. Což je stejné, jako kdyby kampaň za abstinenci vedl alkoholik.

Tento resort byl za minulé vlády zakletý. Ministr Drábek musel odstoupit, protože co se dělo okolo jeho úřadu, bylo i moc na Nečasovu vládu. Na ministerstvu se zatýkalo. Policie si přišla pro Drábkova náměstka Šišku a ředitele informatiky Hojera. Podle policie důvodem bylo podplácení ve spolupachatelství. Pak zde byly tzv. Skarty, což byl velevýnosný kšeft pro všechny zúčastněné, ale kromě těch, kterým to bylo určeno.

Nástupkyně Drábka Müllerová na stížnosti, že dávky jsou vypláceny opožděně, reagovala slovy, že by chtěla vzkázat všem maminkám, které nedostaly to, co jim náleží, aby nespoléhaly jen za stát a že mají mít i jiné zdroje peněz. Asociálnost a cynismus. Kde v republice zaměstnají matku samoživitelku? Ale dosti o figurách, které zaslouženě zůstaly v žumpě zapomnění.

I dosluhující Rusnokova vláda se potýká se stejným problémem. Ti nejpotřebnější před vánočními svátky nedostali od státu peníze. Ale ne na vánoční dárky, ale na základní potraviny a platby. Je samozřejmé, že současná vláda ukazuje prstíkem na vládu předešlou a vymlouvá se na počítačový systém. Ale to nevěděla dříve? Hlavně, že jí prezident Zeman ve svém sebestředném a sebechvalném projevu vychválil. Tím jen dokázal, že Rusnokova vláda byla loutkovou vládou Hradu.

Ministr práce na dotaz, jestli on dostává výplatu včas, odpověděl, že asi ano… On výplatu na účtu sledovat určitě nemusí. Pro něj ne den, ale týden či měsíc nehraje žádnou roli. Zde není problém finanční, že by stát neměl na výplatu dávek, ale problém organizační a vnitřní. Jak to, že odpovědní činitelé nezajistí, aby systém výplat fungoval tak jak má a nikdo se nevymlouval „na počítače“?

Možná pivní radikálové namítnou, že se nic neděje, „maximálně dostanou cigoši dávky později“, abych vypodobnil jejich rétoriku. Tak jednoduché to ale není. Dnes na sociální dávky nejsou odkázaní jen tzv. nepřizpůsobiví, ale jsou zde desetitisíce lidí, kteří se v této situaci ocitli proti své vůli, vinou propouštění, vinou deregulace nájmů či špatnou vymahatelností práva. A právě ti jsou postiženi tím, že jim nepřišly peníze. Oni nejsou ti tzv. nepřizpůsobiví, kteří si vše vyvzdorují a vyvyhrožují na úřadech.

Opět jsme u toho, co Dělnická strana sociální spravedlnosti říká už dlouho. Je nutné, aby sociální dávky dostávali jen ti, co je potřebují nejvíce a opravdu jim náleží. Pro ty, kdo nepracují deset, dvacet i více let jen proto, že patří k určité protěžované skupině, tak pro ty ani korunu a nezměrný nezájem o jejich osud.

Místo toho, aby se vláda snažila situaci na poslední chvíli svého působení napravit, tak si naplánují lihovou rozlučku na zámku. Ano chápu, že když vláda končí, tak se ministři sejdou na rozlučce, protože se chtějí mezi sebou rozloučit a závěrem posedět. Jenže v situaci, kdy matka samoživitelka či nezaměstnaný v Ostravě čekají na hrstku peněz, aby si mohli koupit jídlo, pořádat za státní peníze opulentní zámeckou rozlučku, je krajně nevhodné. Ať si Rusnok pronajme salónek v nějaké restauraci a po rozlučce každý z odcházejících ministrů sáhne do prkenice a oslavu za sebe zaplatí.

Jestli si někdo myslí, že se vše nástupem nové vlády změní, tak se mýlí. Než se nový ministr ujme pořádně úřadu, než se za pár týdnů bude orientovat na chodbách budovy, tak teprve poté se možná bude řešit situace se sociálními dávkami. A jestli na ně vůbec bude, protože budoucí ministr financí Babiš prohlásil, že chce stát vést jako firmu a ve firmě se neutrácí, ale vše se podřizuje zisku.

Jiří Štěpánek, výkonný místopředseda DSSS

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama