Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.01.2014 21:40:16

Reakce českých europoslanců na situaci Palestinského velvyslanectví

Reakce českých europoslanců na situaci Palestinského velvyslanectví

Redakce eretz.cz oslovila české poslance Evropského parlamentu, jehož předsedkyně zahraničního výboru Catherine Ashton zpravidla s vehemencí sobě vlastní posuzuje dění na Blízkém východě.

Domnívali jsme se totiž, že se vyjádří i k dění v Praze, kdy na Palestinském velvyslanectví došlo k poněkud neobvyklé, tragické situaci. Následně byly objeveny zbraně, které nikdo neregistroval . Vše je v mlze a do Prahy přijela palestinská delegace, aby kauzu urovnala. V Praze je také jakési mezivládí, proto se k této delikátní situaci kromě ministerstva zahraničí, které musí, nikdo z politiků  příliš nevyjadřuje.  Evropští poslanci jsou již déle ve funkci , jsou také dále od dění v Praze a mohou tedy zachovat určitý odstup. Lze však  od nich očekávat na věc názor. Z dvaceti jedna zástupců České republiky v Evropském parlamentu, kteří byli osloveni a jimž byly e-maily s dotazem doručeny, odpověděli do dnešního poledne čtyři. Předkládáme  čtenářům jejich odpovědi :

Hynek Fajmon : Jsem velmi pobouřen tím, co se stalo na palestinské ambasádě v Praze v posledních dnech. Považuji to za naprosto skandální a neomluvitelné. Česká vláda by měla přerušit s Palestinou diplomatické vztahy nebo je minimálně ponížit pod současnou úroveň. Není možné, aby byla ambasáda zneužívána k pašování zbraní a není přípustné, aby byly ohrožovány lidské životy uvnitř i v jejím okolí. Zvažuji, že zítra podám na Evropskou komisi interpelaci ve které se budu dotazovat, proč se k této záležitosti dosud nevyjádřila.

 Olga Sehnalová:  k tomuto závažnému případu bude možné se vyjádřit až po jeho řádném prošetření ze strany orgánů k tomu určených.

Libor Rouček:  Incident na palestinském velvyslanectví v Praze je nutno nejprve důkladně vyšetřit. Je nutno vyšetřit a ozřejmit okolnosti tragické smrti velvyslance a je nutno vyšetřit přítomnost zbraní na tomto velvyslanectví. K oběma záležitostem musí rovněž poskytnout jasné a důvěryhodné vysvětlení palestinská strana. Pokud jde o zbraně, je nutno stanovit především počet, druh a stáří těchto zbraní, jak se na palestinské zastupitelství dostaly, za jakým účelem, kdo k nim měl přístup, zda o jejich výskytu měla informace česká strana a podobně.  Teprve po vyšetření a ozřejmění všech těchto záležitostí si budeme moci udělat jasný obraz o celé situaci, učinit závěr, zda byla porušena Vídeňská úmluva o diplomatických stycích, a přijmout příslušná (diplomatická a bezpečnostní) opatření, aby se nic podobného nemohlo opakovat v budoucnosti.

Poslanec Richard Falbr prostřednictvím své kanceláře sdělil, že se k tématu nebude vyjadřovat.

Zdroj:  www. eretz.cz, 7.1.2014, Autorka: Hana Mayer

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama