Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,43. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2014 8:00:27

Bude v kraji zámecký hotel s kulturním, sportovním či lázeňským vyžitím?

Bude v kraji zámecký hotel s kulturním, sportovním či lázeňským vyžitím?

Francouzská společnost plánuje v České republice vytvořit řetězec zhruba osmi zámeckých hotelů. Vybrané zámky by měly po rekonstrukci sloužit pro hotelové, turistické a kulturní účely.

Radní pro oblast kultury a památkové péče Ing. Zdeněk Štefek se dne 8. 1. 2014 sešel s panem Christianem Dromadem, prezidentem francouzské společnosti Compagnie des Châteaux d´Europe Centrale, a navázal tak na první jednání, které proběhlo koncem listopadu za účasti hejtmana Středočeského kraje MVDr. Josefa Řiháka.

Zmíněná společnost plánuje v České republice vytvořit řetězec zhruba osmi zámeckých hotelů. Vybrané zámky by měly po rekonstrukci sloužit pro hotelové, turistické a kulturní účely.

Cílem druhého setkání, kterého se účastnila také vedoucí Odboru kultury Mgr. Klára Zubíková a vedoucí Oddělení památkové péče Blanka Švarcová, bylo vytipovat objekty ve Středočeském kraji, které by vyhovovaly požadavkům francouzské společnosti. Ze strany Středočeského kraje byly vysloveny zejména dva návrhy – zámek Buštěhrad a zámek Křinec, diskutovalo se ale také o dalších objektech. Pan Dromard uvedl, že by se rádi jeli zejména na zmíněné dva objekty podívat, a také projevil zájem o prohlídku Kutné Hory.

„Když turisté jedou na výlet mimo Prahu, je opravdu těžké nalézt kvalitní ubytování, a to i v takové perle jako je Kutná Hora, a proto se turisté vracejí zpátky do hlavního města. Dalším souvisejícím problémem je to, že památky bývají často zavřené či mají omezený provoz,“ řekl Christian Dromard. Z toho důvodu se domnívá, že plánovaný projekt by byl pro kraj přínosem nejen z hlediska kulturního, ale také z hlediska ekonomického.

Radní Štefek poznamenal, že pro Středočeský kraj je důležitý rozvoj cestovního ruchu a zejména vícedenní turistiky. „Je mi sympatické, že projekt se snaží nikoliv stavět nové hotely, nikoliv radikálně transformovat naše památky do luxusních hotelů, ale využít naše historické dědictví, oživit ho a propagovat. Každý takovýto objekt by znamenal pracovní příležitost pro 60-100 občanů z blízkého okolí, rekonstrukci a obnovu památky, doprovodné ekonomické příležitosti zejména v oblasti cestovního ruchu a tím i rozvoj regionu. K tomu může přispět navíc i to, že mimo klasické hotelové služby se počítá i s pořádáním koncertů a kulturních akcí, s obchody s místními výrobky, s konferenčními, lázeňskými či sportovními doprovodnými aktivitami, což jistě uvítá každá obec.“

Pan Dromard by se měl do České republiky vrátit opět v únoru, kdy proběhne další jednání a též prohlídka zámku Buštěhrad, zámku Křinec a Kutné Hory.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama