Marian Dancso

  • OMMO
  • Lom
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.01.2014 8:32:42

Lidem chybí jistoty… Nezaměstnaných je stále více.

Lidem chybí jistoty… Nezaměstnaných je stále více.

Uplatnění na dnešním trhu práce, je čím dál větším problémem dnešní společnosti. Alespoň tomu nasvědčují čísla pohybující se v řádu více jak půl milionu nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti, tak ke konci roku 2013 stoupla na 7,7%.

 Lidem chybí jistoty… Nezaměstnaných je stále více.

Uplatnění na dnešním trhu práce, je čím dál větším problémem dnešní společnosti. Alespoň tomu nasvědčují čísla pohybující se v řádu více jak půl milionu nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti, tak ke konci roku 2013 stoupla na 7,7% a tento růst ještě definitivně neskončil. Je možné, že v důsledku zimního období se počet nezaměstnaných zvýší až na 8%, což by odpovídalo přibližně 600 tis. obyvatel vedených v evidenci úřadu práce.

Uvádí se, že za nárůstem nezaměstnanosti stojí především ukončování sezonních prací v důsledku zimního období.

Zimní období je zcela bezpochyby jistým faktorem, který ovlivňuje sezónní práce a tím pádem i pracovní trh. Nicméně, jsou zde i další faktory, které ovlivňují pracovní trh. Především politické ambice a nenasytnost

Očekával bych, že v dnešní době, kdy je možné čerpat různé finanční dotace na podporu vzdělávání a uplatnitelnosti z evropských fondů, se situace na pracovním trhu bude zlepšovat. Bohužel tomu tak není.

V oblastech, které jsou dlouhodobě postižené vysokou mírou nezaměstnanosti, se situace neustále prohlubuje a naděje na zlepšení jsou jen mizivé.

Lidé nemají jistoty a upadají do dluhových pastí.

V krajích, které se dlouhodobě potýkají s vysokou mírou nezaměstnaností, se situace spíše prohlubuje k horšímu. Postupně krachují zaběhlé společnosti, jako je tomu např. v Litvínově.

Jedna z největších přádelen u nás, společnost Schöller, zde ukončila provoz a k 1.1.2014 bylo propuštěno posledních 103 zaměstnanců. O práci tak naráz přišli i celé rodiny, které se nyní potýkají s platební neschopností. Nezaměstnanost tak v dané oblasti vzrostla na 13,5%. Počet lidí na Mostecku, kteří hledají práci je nejvyšší v celé republice.

 A stát jen přihlíží…

Ubývá státních podniků a velké společnosti krachují. Podpora zaměstnanosti ze strany státu sice je, ale není dostačující. Existují různé projekty na podporu zaměstnávání absolventů a lidí v produktivním věku, ale je to jen slabá náplast, která je nedostačující. Politické garnitury v patrech nejvyšších se nedokázali patřičně zasadit o udržení a inovaci státních podniků. Namísto toho je hojně privatizovali a povětšinou za zlomek ceny. Výsledek…? Stále více lidí bez práce.

Ústecký kraj je toho příkladem

Od roku 1993 do roku 2012 zbankrotovalo více jak 3900 firem a živnostníku. Největší nárůst zaznamenaných bankrotů byl právě v roce 2012. 

Nová vláda, si musí v prvé řadě také uvědomit, že současná politika zaměstnanosti nahrává spíše práci „na černo“. Není se čemu divit. Většina lidí a to právě z oblastí, které jsou zasaženy vysokou mírou nezaměstnanosti pracují za minimální mzdu, což je 8500,-Kč. To mnohdy nestačí ani na zaplacení nájemného, natož na nějaké žití. Je důležité se zamyslet, že většinu mzdy cca 60-70%, někdy i více, pohltí náklady spojené s bydlením, což je oproti jiným evropským státům velmi nadsazené. Jestliže si někdo vydělá 8500,-Kč a z toho musí vynaložit 7000,-Kč na bydlení, vyplatí se mu vůbec pracovat?

 Jako občan, bych očekával a to především od státu, že bude vytvářet nové pracovní pozice a inovovat státní podniky nebo podniky, kde má stát nějakou procentuální účast. Měla by to být jedna z priorit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama