ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2014 8:14:55

Češi mohou být s reformou společné zemědělské politiky spokojeni

Češi mohou být s reformou společné zemědělské politiky spokojeni

Rada ministrů zemědělství EU potvrdila konečnou podobu reformy společné zemědělské politiky.

Dohoda reformy Společné zemědělské politiky EU se ve své definitivní podobě dočkala posvěcení od Rady ministrů zemědělství EU, a to na konci minulého roku, pár týdnů po jejím schválení Evropským parlamentem. Samotná dohoda přináší významné změny. Reforma, která vstoupí v platnost v roce 2015, počítá se zastropováním přímých plateb pro velké podniky, to však zůstává na dobrovolné bázi členských zemí. Snižování přímých plateb u velkých příjemců více jak 150 000 Eur bude činit 5 procent z vyplacené částky, přičemž přímé platby budou určeny jenom pro aktivní zemědělce.

Kromě toho dojde také k „ozelenění“ přímých plateb, a to až do objemu 30 procent finančních prostředků, které může zemědělec obdržet v rámci přímých plateb. Plocha oblastí ekologického zájmu je stanovena na nejméně 5 procent orné půdy a nevztahuje se na trvalé kultury jako sady a vinice. V prvních dvou letech nebudou uplatňovány sankce za nesplnění ozelenění. Tato reforma vstoupí v platnost v roce 2015.

„Rada ministrů zemědělství EU potvrdila konečnou dohodu reformy společné zemědělské politiky, díky čemuž končí velmi tvrdá vyjednávání trvající téměř dva roky. Myslím si, že čeští zemědělci mohou být s výsledky spokojeni, jelikož se podařilo prosadit řadu priorit,“ říká Robert Dušek, člen Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu.

Dále upřesnil, že v součinnosti s českým ministerstvem zemědělství se podařilo dohodnout například dobrovolnost zastropování přímých plateb, snížení jejich degresivity ze 40 na 5 procent, a také snížení tzv. franšízy v rámci finanční disciplíny z 5 000 na 2 000 Eur. „Úspěch společné zemědělské politiky bude záviset od stavu finančních prostředků v rozpočtu EU a promítnutí této politiky do členských států EU,“ doplnil.

Každý rok se na Společnou zemědělskou politiku vynaloží zhruba 55 miliard Eur a zároveň jde již téměř 40 let o nejdůležitější společnou politiku EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama