Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2014 11:24:15

České potraviny jako lék na brutální "bruntální" nezaměstnanost. Teď je čas

České potraviny jako lék na brutální "bruntální" nezaměstnanost. Teď je čas

Podle zprávy MPSV došlo v prosinci 2013 k dalšímu zhoršení na trhu práce, kterou aktuálně hledá již 596 833 lidí tedy o 31 520 více než v listopadu téhož roku.

Důvod je zcela jasný, došlo k ukončení sezónních prací na venkově, příliv dalších nezaměstnaných zapříčinilo ukončení pracovních smluv na dobu určitou.

Nezaměstnanost je tedy nelichotivých 8,2%, podle Eurostatu pouze 6,4%, ale vysvětlujte lidem bez práce, že jsme na tom v podstatě dobře a lepší jsou jen ve státech, jako je Rakousko nebo Německo.

Co mě obzvlášť pálí, je situace na Bruntálsku, v našem okrese je bez práce už 14,3% lidí. 9741 lidí v tomto okrese hledá práci a volných pracovních míst je podle úřadu 146!

A co je nejvíce alarmující na těchto číslech? Pouhých 1650 lidí pobírá podporu v nezaměstnanosti. Ti další už na ni dávno ztratili nárok a patří mezi dlouhodobě nezaměstnané. Jeden z největších zaměstnavatelů v Bruntále, firma OSRAM bude možná v rámci restrukturalizace propouštět.

Co může pomoci původně zemědělskému kraji?

Jasný program obnovy zemědělské výroby. Potřebujeme kvóty na poměr českých potravin v supermarketech. Na co nám je levný čínský česnek, který stejně nevoní, na co nám jsou levné polské brambory, když musíme platit armádu nezaměstnaných. S prezidentem Zemanem nemusíte v lecčem souhlasit, ale nápad, aby si čeští zemědělci založili vlastní obchodní řetězec, není vůbec špatný. Vzor si můžeme vzít z Chorvatska, kde fungují dokonce dva řetězce prodávající lokální potraviny. A daří se jim! Na trhu si ukousli pořádná procenta a podporují svoje vlastní, domácí výrobce.

Ve svém dopise voličům před volbami jsem psala o nutnosti pomoci rodinným farmám a zemědělským podnikům. Teď je na to ten správný čas.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama