Mgr. Ondřej Mrázek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2014 11:05:24

Zkrotí Babiš pražské taxikáře?

Zkrotí Babiš pražské taxikáře?

Řekne-li se Praha, většině lidí se vybaví křivolaké uličky středověkého města, panoráma Hradu s Karlovým mostem, stovky věží, mířících vzhůru k nebi a orosené půllitry příjemně hořkého piva s čepicí ze smetanové pěny.

 Čím dále většímu návštěvníků české metropole ovšem tuto idylickou představu kalí zkušenost s loupeživým přístupem pražských řidičů taxi, kteří si dokáží naúčtovat za dva kilometry jízdy sumu, kterou si průměrně vydělávající Čech vydělá za celý den.

Podvody pražských taxikářů dělají Praze ostudu a jsou vítaným argumentem pro všechny bojovníky proti pragocentrizmu: my jsme vám to říkali, to jsou ty pražské kurvy. Zbojníci v taxících se sice stávají tématem zasedání magistrátu, jednání vlády i zápornými hrdiny zahraničních televizních dokumentů o odvrácené straně života v kamenném srdci Evropy, ale české úřady jsou proti nim bezmocné.

Důvod je prostý: taxikáři mají ze svých lupů dost peněz na úplatky úředníků, kteří od nich peníze bez skrupulí berou. A berou i politici – jinak by nebylo možné, aby loupeže v taxi ani nebyly ze zákona trestným činem. Policisté, kterým si stěžuje každý den stovky cizinců, že byli okradeni, jen bezmocně krčí rameny, že prý se jich to netýká a nemohou nic dělat. Dá se ten začarovaný kruh vůbec rozetnout?


Před pár dny nabídl řešení problému úspěšný provozovatel soukromých autobusů a vlaků, brněnský podnikatel Radim Jančura. Budoucí ministr financí vznikající nové vlády, šéf hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil, že bere jeho nabídku vážně. Recept na likvidaci tak zvaného „pražského turba“ několikanásobně zvyšujícího cenu na taxametru, je jednoduchý jako facka: celostátní evidence a kontrola všech jízd taxi přes družicový systém GPS. V 21 století žádný problém, jen chtít...

Pokud se vládní operace proti pražské taxi-mafii, propojené korupčními vazbami s úředníky a politiky, zdaří, bude to pozitivní znamení – jiskérka naděje, že nový kabinet, vzešlý z předčasných parlamentních voleb loni na podzim, může kromě obávaných skandálů přinést zemi i něco dobrého.


Jestli se povede umravnit pražské taxikáře, je ovšem zatím ve hvězdách, a tak když si budete chtít zavolat v Praze taxíka, držte se zatím ve vlastním zájmu následujících pravidel: nikdy nemávejte na projíždějící auta se značkou taxi a ignorujte i vozy taxislužeb na stanovištích. Raději si zjistěte kontakt na některého z desítek telefonických operátorů taxi a přivolejte si „drožku“ z vlastního mobilu. Po telefonu se dozvíte přibližnou cenu, kterou zaplatíte a nebudete muset ztrácet nervy hádkami s taxikářem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama