Hnutí O co jim jde?!

Stále se ptáme o co jim jde?!
  • OCJJ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2014 11:58:56

Vánoční podtrhy

Vánoční podtrhy

S vánočními trhy je v Karlových Varech dlouholetý problém. Absence centrálního náměstí nutilo k vymýšlet nové a lepší umístění stánků, aby se k nim vůbec někdo dostal.

S vánočními trhy je v Karlových Varech dlouholetý problém. Absence centrálního náměstí nutilo k vymýšlet nové a lepší umístění stánků, aby se k nim vůbec někdo dostal. Po mnoha peripetiích skončily trhy na docela důstojném místě u karlovarské hlavní pošty. Nicméně se letos objevil nový problém. Jak se ukazuje, magistrát vůbec neumí zajistit transparentní pořádání trhů a fér pravidla pro všechny.

Na nesrovnalosti jsme byli upozorněni skupinou stánkařů a neváhali jsme kontaktovat tisk, který o tom napsal článek (konkrétně se jedná o MF Dnes, 8.1.2014, odlaz na článek ZDE).

 Článek vyvolal na magistrátu pozdvižení a na nejvyšší úrovni se začal během dne řešit. Z jednání vyplynuly poněkud znepokojivé poznatky:

  • Vedení magistrátu netuší, co se na jednotlivých odborech děje.
Zatímco oficiální stanovisko bylo, že stánkaři, kteří budou mít na trzích stánek, nebudou platit žádné nájemné - což potvrdil jeden z vedoucích odborů - bylo nájemné ve výši 200 Kč na den na začátku tohoto týdne požadováno jiným vedoucím odboru na přímý dotaz jednoho ze stánkařů.

  • Úředníci neumějí zorganizovat trhy
Zatímco farmářské trhy jejich zakladatelky zvládaly v minimálním týmu, obrovský aparát magistrátu není schopen podobně velké vánoční trhy ukočírovat. Město tak raději hodí čtvrt milionu agentuře Vlny na produkci a organizaci stánků.

  • Podivné Vlny
Podle samotných trhovců byla výrazná role šéfa agentury Vlny Vladimíra Suchana, který měl vybírat 12.000 korun za stánek (potvrzeno více prodejci). Pokud si někdo vyžádal účtenku, byla však na necelých 5.000 Kč. Vladimír Suchan je velmi schopný promotér, který umí přivést do regionu řadu světoznámých hudebníků, ale finanční napojení na radnici, pronájem Lidového domu a stížnosti na jeho chování i ze strany některých zastupitelů mu dobrou vizitku nedělají.

  • Nechuť trhovců
Samotní prodejci přiznávají, že by jim nevadilo placení ani vyšší sumy, pokud by vše bylo podle jasných pravidel a předem známé. Příští rok se budou hodně dlouho rozhodovat, jestli dají přednost jasně daným podmínkám v jiném městě, nebo podivným karlovarským tancům. Pokud chceme mít trhy alespoň na přijatelné úrovni, hazardujeme s již tak nízkou pověstí našeho města.

Skutečnost, že neexistují jasně daná pravidla pro takovou „prkotinu" typu vánočních trhů, kde jde o pár stovek tisíc, vede k otázce, jakým způsobem se vedení magistrátu a potažmo města staví k mnohem závažnějším problémům a jak jsou nastavována pravidla v mnohem složitějších kauzách.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama