Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2014 13:35:49

Touha po restitucích roste. Podvádí ředitelka památkářů, nebo církev?

Touha po restitucích roste. Podvádí ředitelka památkářů, nebo církev?

V minulém týdnu se mi dostalo k rukám podezření vztahující se k rozhodování generální ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové ve věci žádosti o navrácení poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Podle zpráv z veřejných sdělovacích prostředků Biskupství brněnské požádalo s odvoláním na ustanovení zákona č.428/2012 Sb. o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi Národní památkový ústav o vydání poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, památky, zapsané Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Podle zveřejněných výroků ředitelky Goryczkové probíhají přípravy na uzavření smlouvy o vydání kostela, která by měla být podepsána koncem ledna 2014.

Podle mých informací v případě poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře nejsou ale naplněny podmínky pro vydání podle zákona, neboť kostel nebyl v rozhodné době majetkem Církve římskokatolické ani jí podléhajícího subjektu a dokonce ani nesloužil náboženským účelům.

Z uvedeného vyplývají dva závěry. Připravuje-li Goryczková vydání kostela, dopouští se tím zločinu zneužití pravomoci úřední osoby v souběhu se zločinem porušení povinnosti při správě cizího majetku. Avšak musím též připustit možnost, že Biskupství brněnské uplatnilo svůj nárok s použitím padělaných listin, prokazujících vlastnictví kostela v rozhodné době, takže ředitelka jím byla oklamána.

Ať tak či tak, ve věci jsem již podala písemnou interpelaci na ministra kultury a zároveň bylo podáno trestní oznámení.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama