Mgr. Ondřej Mrázek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2014 14:38:45

Trapas Člověka v tísni

Trapas Člověka v tísni

Se zlou se potázali aktivisté z české nevládní dobročinné organizace Člověk v tísni, když jen několik dní před zahájením olympiády v Soči vypustili do mediálního prostoru klip, jehož cílem je diskreditovat nastávající sportovní svátek.

 Na jejich mediální návnadu, kterou chtěli vyburcovat českou veřejnost k nové vlně rusofobie, jim čeští čtenáři a diváci překvapivě neskočili. Klip, přesycený klišé z oblasti prvoplánové ideologické propagandy, vyvolal právě opačné reakce, než jeho autoři očekávali: ostrou kritiku jeho autorů a volání po odpolitizování olympiády.

Krátké video, v němž dvojník ruského prezidenta Putina otřesnou angličtinou s přehrávaným ruským přízvukem, s cynickým úšklebkem říká: „Tady, v Rusku, máme hodně sportovních disciplín. Některé jsou hlučné, některé jsou vzrušující. A při některých dokonce teče krev." Přitom běží záběry stylizované scénky bití demonstranta, novináře a dvou líbajících se mužů. „Ale nebojte, tyhle disciplíny vám na olympiádě ukazovat nebudeme," pokračuje Putinův dvojník a s ďábelským výrazem ve zlostí znetvořené tváři sfoukne pochodeň symbolizující lidská práva.

Nic proti boji za lidská práva, bylo by chybné a zbabělé zlehčovat jejich závažné porušování, k němuž v Rusku dochází. Je bezesporu potřebné na ně neustále poukazovat a kritizovat je, ovšem v celosvětovém kontextu, nikoli pouze výběrově, tam, kde je to v dané zemi politicky korektní. To ovšem české nevládní organizace Člověk v tísni nedělá a měří dvojím metrem tak okatě, že ji to v očích české veřejnosti diskredituje. Bije na poplach proti nedemokratickým praktikám v Rusku, Bělorusku, Severní Koreji, na Kubě a v Číně, přičemž zvěrstva páchaná v Iráku, Afghanistánu, na Quantanámu, v USA nebo v Evropě ji nechávají zcela chladnou.

Mnohé z příkladů porušování lidských práv v Rusku, označených v klipu jako „utajované ruské olympijské discipliny“, například „zneužívání migrantů“ a jejich „rychlé vystěhovávání“ by přitom stejně dobře mohla kritizovat i v mnohých státech Evropské unie nebo USA. Problematika, „šikany homosexuálů“, což je další „utajovaná disciplina“, by si zase jistě zasloužila pozornost i třeba v americkém Texasu. To ale Člověk v tísni neřeší.
Prvoplánový klip proto v internetových diskuzích pod články zaslouženě vyvolal ostrou kritiku nepokrytě proamerické propagandy, dělané „proti naší vůli a za naše peníze i za peníze EU“ a odhalil pravou tvář organizace, která dlouhodobě zneužívá záminku humanitární pomoci k zištným politickým cílům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama