Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2014 11:42:36

Zeman pomáhá Putinovi rozmetat opozici i občanská práva Rusů

Zeman pomáhá Putinovi rozmetat opozici i občanská práva Rusů

Zelení vyzývají české politiky a vysoké úředníky, aby se neúčastnili zahajovací ceremonie a oficiálního doprovodného programu zimních olympijských her v ruském Soči.

Zelení také vyzývají české sportovní fanoušky, aby se nepodíleli na vedlejších aktivitách spojených s touto událostí. Ruská vláda totiž zneužívá olympijské hry, aby zakryla masivní porušování lidských práv, represi vůči opozici i rozsáhlé ničení přírody.

Ruská federace bude zanedlouho pořádat první zimní olympijské hry ve své historii a první olympijské hry od rozpadu Sovětského svazu. Aniž by zelení chtěli upírat obyvatelům Ruska hrdost na pořádání her a sportovcům i divákům radost ze sportovních výkonů, nelze zavírat oči nad okolnostmi, za kterých se tyto hry konají. V poslední době stupňovala ruská vláda represe a agresi vůči politické opozici, občanské společnosti či například gayům. Nedávno přijaté zákony lze uplatnit ke tvrdému potrestání osob, které se proviní tím, že se veřejně doznají k homosexualitě. Učitelé mohou být například potrestáni za to, že označí gaye a lesby za „normální“ lidi.

„Zatímco vrcholní představitelé Francie, Německa, USA nebo Evropské komise odmítli účast na olympijské ceremonii, Miloš Zeman se zahájení her nejen zúčastní, ale ještě kývl na pozvání na recepci pořádanou ruským prezidentem. Ruské středověké zákony proti gayům, lesbám a dalším menšinám zřejmě českému prezidentovi imponují, ostatně po středověkém způsobu chtěl zatočit i se zelenými,“ říká Ondřej Liška, předseda zelených.

Příprava olympiády si vyžádala i porušování lidských práv, protože došlo k vystěhování zhruba 2000 rodin z míst, kde byla postavena nová infrastruktura, aniž by těmto lidem byla poskytnuta kompenzace. Místní nevládní organizace, které se postavily k počínání ruské vlády při přípravě her kriticky, čelí vládním represím. Na porušování lidských práv v Rusku upozorňuje v ČR také projekt Utajené disciplíny, který připravila společnost Člověk v tísni.

„Olympiáda není jen o sportu. Prezident Zeman nemá pravdu, když říká, že odmítnutí účasti je politizací her. Olympijské hry v Soči politickou událostí dávno jsou, už jen proto, že to tak chtějí sami pořadatelé. Jako ministr sportu jsem nejel na olympiádu do Číny a stejné důvody pro neúčast by měly platit pro každého českého politika i v případě Soči. Zelení na evropské úrovni usilují o zavedení obecných pravidel pro konání olympijských her, aby se pořádající země v budoucnu nechovaly v rozporu s olympijským duchem. Považuji za skandální, že olympijskou pochodeň nesl čečenský prezident Ramzan Kadyrov, podezřelý z mnoha vražd svých odpůrců, včetně novinářů,“ dodal Liška.

Kromě porušování lidských práv došlo rovněž při stavbě olympijské infrastruktury k obrovským a nevratným škodám na životním prostředí. Mezinárodní i ruské nevládní organizace upozorňují na devastaci panenské přírody v oblasti konání her, kterou Rusko za tímto účelem vyjmulo z přísně chráněného západo-kavkazského regionu světového dědictví UNESCO. V ČR bylo o olympiádě také slyšet v případě pravděpodobně černé výstavby olympijského parku na Letné, na kterou zelení upozornili.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama